Kvinna springer på en grusväg längs Nydalasjön.

Nydalaområdet

Nydala är ett friluftsområde som har mycket att erbjuda året runt, bland annat en äventyrsstig för barn, terrängspår, cykelpark, äventyrslekpark, fiske, grillplatser, insjöbad, tempererat äventyrsbad sommartid och skidspår vintertid. Runt Nydalasjön, som ligger cirka fyra kilometer från Umeå centrum, går en cirka nio kilometer lång gång- och cykelväg som är upplyst.

Vid Kärleksviken, Dödmansviken, Olle Fiskare och Hällan finns handikapparkering och handikapptoalett.

Grillplatser

Runt hela sjön finns flera grillplatser som underhålls, städas och förses med ved varje vecka under perioden 15 april till 30 september. Eftersom vedtillgången är begränsad rekommenderas du som är besökare att ta med egen ved eller grillkol. Det finns några nya grillplatser som inte förses med ved.

Badplatser

Vid Nydalasjöns norra del finns Nydalabadet som består både av en sandstrand och det tempererade utebadet Umelagun.

På sjöns östra sida ligger Kärleksviken som är ett långgrunt bad med fin sandstrand.

Tomtebobadet vid södra delen av Nydalasjön finns en mindre badstrand och fina gräsytor.

Lekplatser

Vid Nydalasjöns södra strand finns Tomtebo äventyrslekplats. I lekparken finns höga klätternät, studsmattor, skateboard­lek, labyrint, linbana, vattenlek med mera.

Äventyrsstigen är en 800 meter lång skogsled som börjar och slutar i anslutning till Kärleksvikens badplats vid Nydala­sjön. Längs stigen finns elva utmaningar av varierande karaktär och svårighetsgrad.

Träning och motion

Runt hela Nydalasjön går en cirka 9 kilometer lång väg som lämpar sig bra för vandring, löpning och cykling. I skogarna runt sjön finns ett myller av stigar som också passar för traillöpning och för mountainbike. Vid Tomtebo äventyrslekplats finns ett mindre utegym i en separat dunge. Varför inte stanna till och göra några övningar på promenaden eller löpturen runt sjön? I närheten, vid Tomtebobadet, finns också två beachvolleybollplaner.

På Nydala, med spårcentral bredvid badplatsens parkering, finns ett konstsnöspår på 1,8–2,1 kilometer som prepareras för klassisk åkning och fristil. På Nydala finns också tre skidspår: 5 kilometer (elljus), 6,4 kilometer (dagspår) och 10 kilometer (dagspår) samt ett hund- och pulkskidspår som är 8,6 kilometer långt. Alla spår kan användas för löpning under barmarkssäsongen.

Elljusspår, motionsspår

Intill Nydalabadet finns också en cykelpark och pumptrack-bana. Banan är öppen och tillgänglig dygnet runt alla dagar i veckan. De två banorna passar alla och är anpassade för MTB- och BMX-cyklar.

Nydala cykelpark

I området vid Nydalabadet finns även en boulebana, ett stort sportfält för fotboll och en 4H-gård med djur.

Bryggor och fiske

Runt sjön finns flera bryggor och andra bra platser för fiske. Med fiskekort och fiskespö har du möjlighet att få fisk i Nydalasjön. Vid Olle Fiskares väg, Dödmansudden och Kärleksviken finns fiskebryggor anpassade för rullstolar.

Sidan publicerades www.umea.se/nydalaomradet