Tre barn leker på isbana. En har en hockeyklubba i handen.

Foto: Michael Erhardsson, Mostphotos

Skridskoåkning

I Umeå kommun kan du åka skridskor på flera olika ställen. Det finns ett stort utbud av spolade isbanor som oftast hittas vid en skola. Dessutom kan vi erbjuda skridskoåkning i ishallar.

Många isbanor har belysning som går att tända klockan 7–22. Däremot går de inte tända om det är för ljust ute.

Hitta tider för friåkning för allmänheten i ishallar och på Nolias bandyplan.

Ishallar

På Tegs idrottscentrum och på Nolia idrottcentrum finns det möjlighet att åka skridskor inomhus. I ishallarna är det många av Umeås föreningar som har träningar vilket innebär att det bara är vissa tider som är tillgängliga för allmänheten.

Spolade isbanor

Så fort vädret tillåter spolar vi upp våra isbanor, dock tidigast 1 december. Säsongen pågår så länge vädret tillåter, dock längst till och med vecka 10. Umeå kommun har cirka 50 isbanor varav 10 med sarg. Isbanorna är öppna dygnet runt och under skoltid används de främst av skolan.

Måndag till fredag skottar vi alla isbanor. Innan du besöker en isbana kan du fundera över hur vädret varit den närmaste tiden. Har det snöat mycket kan plogningen kanske inte hunnits med just den dagen.

Nolia bandyplan

På Nolia idrottscentrum finns en bandybana uppspolad. Bandybanan snöröjs även alla helgdagar, förutom nyårsdagen. Till skillnad från de andra isbanorna får du bara åka där när banan inte är bokad.

När kan bandyplanen på Nolia öppna?

Målet är att öppna vecka 45. Kylning av banan får slås på när väderprognosen säger att temperaturen ska ligga under 0 grader fem dagar i rad. Det går inte att producera is om dagarna är för varma, kylsystemet klarar inte av att kyla både ishallarna inomhus samt isbanan utomhus. Det måste alltså vara minusgrader men det får inte heller vara för kallt ute för då fryser isen från två håll och det kan bli ett vattenskikt mellan islagren.

När öppnar övriga isbanor?

Enligt våra servicenivåer kommer spolning av övriga isbanor starta från och med 1 december 2023 och avslutas under vecka 10, 2024. Men räkna inte med att isen är åkbar förrän efter jul, då kylan har blivit mer ihållande. Det är totalt 50 isar som ska spolas och alla kan inte vara klara samtidigt – vi jobbar på och försöker sprida vilka isar som blir klar först mellan olika stadsdelar för att det ska bli så jämlikt som möjligt. Om inte isen nära dig prepererats ännu kan du alltid åka inomhus på Nolia eller på Visionite arena under allmänhetens tider.

Hur görs isen?

I början av säsongen görs isen på Nolia bandyplan på konstgjort sätt och kan därför öppna betydligt tidigare än de andra isbanorna som består av naturis, som inte brukar gå att tillverka förrän i slutet på december då kylan blivit mer ihållande.

Vad innebär det att göra konstgjord is?

Planen på Nolia dränks i i vatten så ytlagret täcker konstgräset, detta görs med traktor och spolvagn. Därefter sätter man på kylmaskinen och spolar isen kontinuerligt för att få ner vatten till kylslingorna och skapa en stabil grund. När planen hårdnat kan man fylla på med mer vatten i den mån kylmaskinen klarar av att kyla vattenmängderna. När gräset är täckt och isen frusen kan bandymaskinen jämna till isen inför linjemålning som är nästa steg. Sist lägger man några tunna lager kallt vatten i omgångar för att täcka de målade linjerna, sedan är isen redo!

Vad händer med isen om det snöar kraftigt?

Kall snö är ingen fara för isen men om det snöar när det är plusgrader ute och folk vistas på isen innan den skottats är risken stor att den förstörs.

Det finns en prioriteringsordning för skottning av isbanorna när det snöar kraftigt där Nolias bandybana alltid prioriteras först. Resterande isbanor prioriteras olika från gång till gång för att det ska vara rättvist och att samma isbana inte lämnas sist varje gång. Vi försöker se till att de prioriterade isbanorna skottas innan kl. 16 på vardagar och helger.

Hur lång tid tar det att skotta en isbana?

Allt mellan 15 minuter och 120 minuter. Det beror på mängden snö, storlek på isbanan, vilken snökvalité det är och om det finns en sarg att ta hänsyn till. Därtill kan man (om det är kallt ute) räkna med 15 minuter utöver skottningen innan isen kan beträdas, då chauffören ofta förbättrar isen med att lägga på ett lager vatten som behöver frysa till.

Kommer bandybanan på Nolia var stängd under Rally-VM 2024?

Ja, bandyplanen kommer vara stängd mellan 11–21 februari 2024.

Sidan publicerades www.umea.se/isbanor