Kultur

Umeå är känt för sitt kreativa klimat. Här finns ett rikt, inspirerande, färgstarkt och debattglatt kulturliv. Och den berömda do it yourself-andan. Här finns bland annat ett operahus, uppskattade museer, kaxiga festivaler, en skulptur­park i världsklass, flera konstgallerier, en europeisk filmfestival och oräkneliga musik-, dans- och teatergrupper i alla åldrar.

Väven, kultur och upplevelser mitt i stan

Väven består av 24 000 kvadratmeter kultur och upplevelser: Umeå stadsbibliotek, Kvinnohistoriskt museum, Umeå konsthall och konstpedagogisk verksamhet, skaparverkstäder, matstudio, gästateljé, digitala labb, biografer, flera scener och mycket mer. Många av lokalerna går också att hyra.

 • Allsång med Gun och Anders

  Kom och sjung tillsammans med Gun och Anders. Gun Rehnman & Anders Östman bjuder in till allsång – ett enkelt koncept med mycket glädje, kärlek och MUSIK.
 • Sommaraktiviteter med Kulturskolan

  Under sommaren har Kulturskolan flera olika kurser och aktiviteter. Prova på teater, skulptur- och konstkurser, musikproduktion och öppet hus. Vissa behöver för...
 • Konstnärer, anmäl intresse för Höstljus

  I november 2022 invigs Umeås ljusfestival Höstljus. Under tre veckor kommer invånare och besökare i staden att få uppleva ljusgestaltning i en höstrustad stadsk...
 • Maria Friberg och Peter Stridsberg — Blicka

  Maria Friberg och Peter Stridsberg är konstnärer från två olika generationer. De arbetar med fotografiska scener som skildrar övergången mellan människa och natur. I den gemensamma utställningen Blicka på Umeå konsthall får vi för första gången uppleva deras verk i dialog med varandra.
  10:00-19:00
 • Blått - Akvareller av Lena Filipsson

  Välkomna till Umeå stadsbibliotek, Öppen Vägg, plan 2. Akvarellutställningen "Blått" visas 5 juli till 4 augusti på bibliotekets ordinarie öppettider.
  10:00-17:00
 • Interaktiv familjeutställning: Hamnstaden Umeå

  Välkommen till en interaktiv utställning för hela familjen, om livet förr i Umeå. Här får du leka och lära om arbete, familjeliv och nöjen tillsammans med springpojken Per. Prova att arbeta i handelsboden, laga mat i Pers kök, lasta av och på varor på lekbåten Nanna, gå ombord på ångbåten Egil och mycket mera. Tidstypiska kläder finns att låna.
  10:00-16:00
 • Stig Lindberg

  En enorm produktivitet, experimentlusta och förmåga att vara funktionalist utan att göra avkall på sin fantasi, har gjort Stig Lindberg till en av våra mest folkkära formgivare. Han har med sin formgivning och sina illustrationer försett Sverige med bruksföremål och design sedan 1940-talet. Utställningen omfattar cirka 350 objekt – bland annat porslin, tapeter, textilier, industridesign, illustrationer och konst.
  11:00-17:00
 • Hamnstaden Umeå

  Välkommen till en interaktiv utställning för hela familjen, om livet förr i Umeå. Här får du leka och lära om arbete, familjeliv och nöjen tillsammans med springpojken Per. Prova att arbeta i handelsboden, laga mat i Pers kök, lasta av och på varor på lekbåten Nanna, gå ombord på ångbåten Egil och mycket mera. Tidstypiska kläder finns att låna.
  11:00-17:00
 • Dunckers dag

  Den 5 juli år 1809 utspelades ”Affairen i Hörnefors”, en av de sista striderna på svensk mark med finska soldater från den östra halvan av riket Sverige. På årsdagen för slaget den 5 juli uppmärksammas händelsen med följande program, se nedan.
  11:00-15:00
 • Prova på vattenpolo på Umelagun

  Prova på vattenpolo kostnadsfritt för ungdomar i sommar på Umelagun. Umeå kommun erbjuder barn och ungdomar att testa vattenpolo utan kostnad i sommar, i samarbete med Umeå simsällskap. Inträde till Umelagun tillkommer.
  11:00-16:00
Sidan publicerades www.umea.se/kultur