Utsikt från Tavelsjöberget, Tavelsjön och omkringliggande hus.

Utsikt från Tavelsjöberget.

Vandringsleder

Tavelsjöleden

Tavelsjöleden är en cirka 42 kilometer lång led som bjuder på många naturupplevelser. Längs leden finns bland annat ovanliga växter, grottor och höga berg med fantastisk utsikt. Efter leden finns också flera grillstugor, vindskydd och rastplatser. Leden bjuder även dig som är van cyklist på trevlig och bitvis utmanande cykling.

Tavelsjöleden startar i centrala Umeå, vid älven nedanför Väven. Leden följer strand­promenaden västerut till bryggorna vid Lundåkern för att där vika av och i stället följa Tvärån. Sedan går leden förbi Rödäng och Rödberget, ut över åkrarna och hagarna mot Forslunda och Hamp­tjärnsberget. När man följt väg 363 ett par hundra meter går man upp på en viadukt som leder in i skogen, där är det cirka 2 kilometer kvar till Hamptjärnsstugan.

När leden går längs gång- och cykelvägar är den markerad med små skyltar på stolpar och vid korsningar och svängar finns pilar på den orangea reflexen. I skog markeras leden med en liten stående skylt på röda stolpar och orange färg på träd.

Du kan också välja att starta vid Regementet. Sträckan mellan Regementet och Hamptjärns­stugan är cirka 4 kilometer. Efter Hamptjärnsstugan fortsätter leden ända till Tavelsjöberget och Torrberget, med anknytning till Vindelälven och Vindelälvsleden.

Tavelsjöbergets högsta topp når 284 meter över havet – en av de högsta punkterna i Umeå kommun.

Besök även utsiktstornet på Vallberget, ett berg som även passar väl för bergsklättring!

Se karta över Tavelsjöleden (pdf) , 1.7 MB. (Observera att kartan inte är helt uppdaterad)

Sidan publicerades