Umeå södra landsbygd

I kommunens södra delar finner vi en rad blomstrande byar präglade av de karaktäristiska jordbruks- och skogslandskapen. Här blandas attraktiva boendemiljöer med populära utflyktsmål och unikt naturliv – allt med blott ett stenkast till staden. Här verkar också flertalet av de matproducenter som försörjer Umeå med lokala råvaror, samt åtskilliga entreprenörer och föreningar med stort lokalt engagemang för sina hembygder.

Nedanför Kolbäcksbron vilar strandnära fritidshusbebyggelse likt ett pärlband längs vattenlinjen. Precis som många andra fritidshus i området genomgår dessa en distinkt omvandling till permanentboende. Längre nerför den strömmande Umeälven ligger Umedeltat, ett viktigt naturområde med fågelrika lövskogar, skyddade våtmarker och restaurerade strandängar.

Uppströms ligger Klabböle med dess anrika historia vid Umeås första vattenkraftverk. Kraftverket är taget ur bruk sedan länge, men den äldsta byggnaden kvarstår som museum och timmerrännan är bevarad. Tillsammans utgör de en uppskattad aktivitetsdestination, som kombinerar allmänbildning och avkoppling.

Fem utmärkande drag

1. Livskraftiga bygder! Med skolor och förskolor i Stöcke, Stöcksjö, Kasamark och Yttersjö är kommunens södra delar attraktiva för barnfamiljer. Det i kombination med pendlingsvänliga avstånd gör att bygderna har mycket positiv befolkningsutveckling, framför allt inom tätorterna och i omlandet kring Degernäs.

2. Näringslivet i delområdet är varierat, men de allra flesta är sysselsatta inom utbildnings- och jordbruksyrken

3. Attraktiva boenden! Umeå södra landsbygd erbjuder möjligheten att bo i en trivsam och rofylld lantlig miljö, samtidigt som stadens brus endast är runt hörnet.

4. Kommunikationer som Nya Skravelsjövägen, E4:an samt regional busstrafik som knyter samman orterna ökar tillgängligheten till service och arbetsplatser, viktigt för de många som arbetar i Umeå tätort.

5. Starkt lokalt engagemang! Lokala krafters strävan efter utveckling och hållbar livsmiljö är påtaglig, vilket den ekonomiska föreningen Stöckebygdens utveckling är ett lysande exempel på. Dom har de senaste åren arbetat med att utveckla en multihall och mötesplats för idrottsmöjligheter, kommersiell service och kulturverksamhet för Stöcke och kringliggande byar.

Landmärken på Umeå södra landsbygd

Strömbäck

Vackert beläget vid havet, historiskt känd för sitt glasbruk och numera främst för sin folkhögskola. Här finns även Kont naturreservat med vandringsleder, rastplatser, Simphamns sandstrand och solvarma klippor.

Stöcksjön

Med en yta på 1,7 kvadratkilometer omfamnas den lugna sjön av livfulla hus och fritidsbebyggelse. Vid sjöns norra del finns Stöcksjöbadet, en mysig sandstrand med grillplats, beachvolleyboll-plan och WC. På andra sidan sjön finns även ett naturistbad.

Umedeltat

Umedeltat är något av ett mecka för fågelskådare, då två av flyttfåglarnas stora huvudleder korsas precis här. Området är klassat som både naturreservat, Natura 2000-område samt Ramsarområde. Fågelskåda på utkiksplatsen i Storavan, eller varför inte från utsiktsplattformen på Andersberget.

Klabböle

Kraftverksmuseet drivs av Umeå Energi och på området finns också en äventyrslekpark, kafé samt möjlighet att prova på olika teknikexperiment. Varje sommar anordnas här olika event, bland annat den välbesökta musikfesten Kraftskivan.

Sidan publicerades