Tavelsjöbygden

I kommunens nordvästra del har vi den välkomnande och sjudande Tavelsjöbygden med Tavelsjö som största tätort. Den 25 meter djupa Tavelsjön, som förövrigt är kommunens största, omfamnas av ett stort antal byar som Långviken, Haddingen, Sunnansjö, Långviksvallen, Signhildsbäck och många fler. I bygden finns även natursköna Kroksjö, Rödåsel och Trehörningen som erbjuder klarsjöar, fina bad och unika kulturlandskap.

Väg 363 är en livsåder och ett av kommunens viktigaste pendlingsstråk där ett stort antal byar samlas och där Vindeln och Umeå knyts samman. Detta är alltså en bygd med goda kommunikationer, starkt gry och framtidstro i kommunens nordvästra del.

Fem utmärkande drag

  1. Bygden har en positiv utveckling och har vuxit med drygt 300 personer sedan början på 1980-talet, framför allt koncentrerat till Tavelsjön och Kroksjöns omland.
  2. Serviceutbudet är gott! Med Tavelsjö som en självklar nod finns ett flertal servicefunktioner som lanthandel, skola, förskola, äldreboende och restaurangverksamhet.
  3. Mycket att besöka! Bygden har en stark besöksmålutveckling med ett brett utbud framför allt kopplat till friluftsliv och aktiviteter. Leder, grottbildningar, utsiktsplatser ger upplevelser och livskvalitet för närboende och besökare.
  4. Utbildning, byggverksamhet och jordbruk tillhör de största yrkeskategorierna för Tavelsjöbygdens dagbefolkning.
  5. Byarna i Tavelsjö- och Rödåbygden har sedan länge en aktiv samverkan och tar initiativ till utveckling och aktiviteter. Här spelar kommungränsen ingen roll och man utvecklar funktionellt tillsammans, till exempel med byar i Vindelns kommun. Det har gett centrumutveckling i Tavelsjö, ny cykelinfrastruktur, utveckling av leder och kaféverksamhet med mera.

Fyra landmärken på Tavelsjöbygden

Wärdshuset Tavelsjö och Blå eld

Fika, lunch, musikaftonar och fester. Träffas på värdshuset och kombinera med ett besök i visningsträdgården Blå eld med butik.

Tavelsjö

Vid foten av Vallberget finns sjön som givetvis har ett mytomspunnet Tavelsjöodjur. Ett besöksmekka under alla årstider. Besök de tio topparna, paddla i ett helt sjösysten, trängs och trivs vintertid på den välbesökta upplogade skridskobanan.

Mickelbogård

I Umeås kanske vildaste natur ligger en gård med anor och en minidjurpark. Möt alpackor, jakar, kameler, getter, får, ponnyer och åsnor, samt olika fåglar däribland den praktfulla påfågeln. Intressant för stora som små. Handla i gårds­butiken och givetvis – ta en gofika.

Vildmarkskänsla

Fem naturreservat i områdets norra del erbjuder avskildhet och vildmarksäventyr. Plocka bär och svamp – här finns också chans till björnskådning.

Sidan publicerades