Västra Esplanaden.

Västra Esplanaden. Foto Fredrik Larsson.

Västra Esplanaden

Vi vill framtidssäkra Umeå för 200 000 invånare. Det gör vi genom att skapa förutsättningar för fler sätt att resa och mer plats att leva, uppleva och verka i centrala Umeå. Därför utvecklar vi Västra Esplanaden till en grönare stadsgata. Gatan ingick i projektet Framtidsgatan som innebar att invånare kunde bidra med idéer och tankar om utformningen av gatan. Under 2023 fanns möjlighet att lämna synpunkter på ett förslag för hur Västra Esplanaden skulle utformas.

Synpunkterna visar på ett brett engagemang för utvecklingen av stadsmiljön. Många lyfter vikten av bättre cykelinfrastruktur, bland annat att cykelbanor bör kopplas ihop över Tegsbron och att Cykelstället bör utvecklas. Fler och säkrare passager över Västra Esplanaden efterfrågas, liksom mer grönska och vistelseytor med inslag som torgstånd, kaffevagnar och fontäner. Åsikterna om biltrafik och parkering går isär – vissa ser positivt på minskad biltrafik och gatuparkering, medan andra oroar sig för ökade köer och efterfrågar fler parkeringsmöjligheter. Separata busskörfält får både stöd och ifrågasätts beroende på utformningen. En flexibel, testbaserad utformning med tillfälliga åtgärder ses som en klok väg framåt.

Du kan se förslaget och de synpunkter som kommit in i sin helhet nedan.

Västra Esplanadens omvandling

När kommunen tar över de före detta europavägarna påbörjas en stegvis omvandling av Västra Esplanaden. I ett första skede handlar det bland annat om att leda bort tung trafik från stadskärnan, plantering av mer grönska och förbättrad belysning. I samband med ljusfestivalen Höstljus kommer olika ljusinstallationer lysa upp längs gatan. Vissa tillfälliga, vissa permanenta.

Under våren 2026 påbörjas ytterligare åtgärder som förbättrar förutsättningarna för fotgängare, cyklister och kollektivtrafik. Några exempel är cykelbana mellan Storgatan och Kungsgatan, cykelparkering, förbättrad busshållplats vid Nygatan och mer växlighet. Det fortsätter att vara två körfält i vardera riktning.

Åtgärderna som genomförs kommer att utvärderas för att bedöma effekterna. Därefter tas nya beslut för fortsatt planering av nästa steg.

Det innebär att Västra Esplanaden inte kommer att grävas upp eller stängas av. I stället handlar det om enklare åtgärder som främst rör gatans ytskikt. Någon omfattande ombyggnation är alltså inte aktuell i detta skede, och inga ledningsbyten planeras inledningsvis.

Ange alt-text; vad bilder föreställer.Förstora bilden

Vy från Kungsgatan ut mot Västra Esplananden och Tegsbron. Klicka på bilden för att förstora.

Ange alt-text; vad bilder föreställer.Förstora bilden

Möjlig utformning av lekytan vid Cykelstället. Klicka på bilden för att förstora.

Åtgärdspaket 1

De första åtgärderna handlar bland annat om förbud mot trafik med fordon eller fordonståg över 15 meter, plantering av mer grönska och förbättrad belysning som bidrar till en trygg och trivsam stadsmiljö. I detta skede utförs inga ombyggnationer på vägbanorna.

Åtgärdspaket 2

Under våren 2026 påbörjas ytterligare åtgärder som förbättrar förutsättningarna för fotgängare, cyklister och kollektivtrafik. Några exempel är en cykelbana mellan Storgatan och Kungsgatan, cykelparkering, förbättrad busshållplats vid Nygatan och mer växlighet. Det fortsätter att vara två körfält i vardera riktning.

Åtgärdspaket 1 och 2 beslutades i Tekniska nämnden i februari 2024.

Mätning av trafikmängderna på Tegsbron

Trafikmätningar genomförs kontinuerligt på Tegsbron, vilket resulterar i att vi löpande samlar in data om trafikflödena. Mellan 12 oktober och 10 november visade mätningen att det passerade i snitt 20 919 lätta fordon och 1 070 tunga fordon varje dygn. Ringleden öppnade därefter den 11 november och under perioden 12 november till 11 december utfördes ytterligare en mätning där resultatet visade att det passerade i snitt 18 341 lätta fordon och 665 tunga fordon varje dygn. Totalt var det en minskning på 14 % vad gäller lätta fordon och 38 % mindre trafik av de tunga fordonen.

Kommunen följer trafikens utveckling via stickprov under året, men en större utvärdering gällande luftkvalitén och trafikvolymer genomförs i början av 2026.

Umeå har en ringled

Att Västra länken har öppnat hela sin sträckning innebär att Umeå numera har en ringled. Två av tre länkar i ringledensystemet färdigställdes samt invigdes hösten 2012 och under hösten 2024 öppnade även den tredje. Det var den sista, och för luftkvaliteten den viktigaste, pusselbiten i resan mot ett tillgängligt och grönt Umeå. Västra länken är en alternativ väg för genomfartstrafik i västra Umeå som möjliggör att åtgärder innanför ringen kan vidtas. Framför allt skapas förutsättningar för en omfördelning av trafikflödet för den tunga trafiken som står för en stor andel av utsläppen.

Sidan uppdaterades www.umea.se/vastraesplanaden