Beslut om betydande miljöpåverkan för planprogram för Ålidbacken

Planprogrammet har initierats på grund av ett behov av att hantera ett antal frågor i ett större perspektiv än i de enskilda detaljplanerna, exempelvis dagvatten, grönstruktur, bebyggelsestruktur och strukturella samband för rörelse och vistelse. Planprogrammet ska även utreda förutsättningar för att minska barriäreffekten av Ålidbacken och ett bättre nyttjande av impedimentytor i anslutning till vägen.

Beslut

Byggnadsnämnden bedömer att ett genomförande av vissa av planprogrammets efterföljande detaljplaner kan antas medföra en betydande miljöpåverkan. En strategisk miljöbedömning med miljökonsekvensbeskrivning ska därför genomföras för vissa efterföljande detaljplaner.

Eftersom vissa av detaljplanerna bedöms utgöra ett så kallat MKB-projekt, enligt 4 kap. 34 § PBL, ska miljöbedömningen även uppfylla vissa krav för specifika miljöbedömningar.

Eftersom det ännu inte är fastställt vilka detaljplaner som kommer att genomföras inom planprogrammet går det ännu inte att avgöra exakt vilken plan som kan antas medföra en betydande miljöpåverkan.

Motiv till beslut

Byggnadsnämnden har genomfört en undersökning av betydande miljöpåverkan i enlighet med 5 kap. 11 a § plan- och bygglagen (2010:900).

Planprogrammet omfattar förtätning inom ett större område lokaliserat i anslutning till universitet, sjukhus, befintligt stadsdelscentrum, bostäder och E4. Miljöeffekter som bedöms särskilt betydande är:

  • Hanteringen av dagvatten, inom planprogrammet och kumulativt tillsammans med uppströms liggande områden så som Tomtebostrand
  • Påverkan på Kolbäcken, avseende status och möjlighet att bibehålla uppsatt norm, översvämningsrisker och naturmiljövärden.
  • Den kumulativa trafiksituationen till följd av den pågående utbyggnaden av kommunens östra delar.
  • Luft och buller samt förlust av gröna element i stadsbilden och med det en för-lust av ekosystemtjänster som skugga, fukt, luftrening, bullerskydd, biodiversitet, trivselfaktorer och andra hälsofördelar. Även mindre grönytor kan ha betydelse för möjligheten att upprätthålla ett klimatanpassat samhälle.

Ovan angivna miljöeffekter och miljöaspekter bedöms relevanta att beakta vid efterkommande undersökningar av betydande miljöpåverkan för respektive efterkommande detaljplan. Eventuella fördjupade utredningar och miljöbedömningar genomförs som en del av det efterföljande detaljplanearbetet.

Undersökningssamråd har genomförts med länsstyrelsen enligt 6 kap. 6 § miljöbalken (1998:808). Utifrån presenterade förutsättningar delar länsstyrelsen kommunens bedömning att ett genomförande av vissa av planprogrammets efterföljande detaljplaner kan antas medföra en betydande miljöpåverkan utifrån innebörden i 5 § [och 10–13 §§] miljöbedömningsförordningen (2017:966).

Mer information

Undersökningen av miljöpåverkan finns i sin helhet på detaljplaneförslagets projektsida Öppnas i nytt fönster..

Mer information

Hur upprättas en detaljplan? (umea.se/planprocess)

Sidan uppdaterades