Viktigt meddelande till allmänheten, VMA
Du behöver kunna ta emot varningar, nyheter och viktig information från myndigheter. Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) är ett system för att varna invånare om något allvarligt händer som hotar liv, hälsa, egendom eller miljö. Du kan ta emot VMA på flera olika sätt; via olika appar, radio och TV och om det behövs via SMS och utomhussignal med ljudsändare.
När används VMA?
VMA används bland annat
- vid olyckor och allvarliga händelser, till exempel gasutsläpp eller en stor brand
- vid svåra störningar i viktiga samhällsfunktioner, till exempel problem att nå 112
- vid krishantering inför och i samband med extraordinära händelser, till exempel förestående dammbrott eller sabotage mot dricksvattenförsörjning.
Förbered dig
- Ladda ner appar som erbjuder VMA från App store eller Google play.
- Ha en radio hemma som drivs med batteri, solceller eller vev.
- Kolla upp frekvens för din lokala Sveriges Radio P4-kanal på krisinformation.se Länk till annan webbplats. och skriv upp den.
- Ta reda på var det finns skyddsrum eller andra skyddade platser nära din bostad, skola och ditt arbete: Skyddsrum.
Meddelande via appar
VMA kan skickas via appar från till exempel krisinformation.se, SOS Alarm, Sveriges Radio eller Sveriges Television. Läs mer och ladda ner appar:
Mobilapp för krisinformation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (krisinformation.se)
112-appen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (sosalarm.se)
Sveriges Radio Play Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (sverigesradio.se)
Meddelande via radio och TV
VMA sänds alltid i radio och TV. Om utomhussignalen används följs den också av information i radio och TV och på myndigheters webbplatser. Kanaler för VMA:
- Sveriges Radio P4
- Sveriges Television, SVT Text
- Sveriges Utbildningsradio
- TV 4
- Kanal 5
- Kanal 9
Meddelande via SMS
VMA kan också skickas ut via SMS till människor som befinner sig i ett drabbat område. Det är ett komplement till VMA i radio och TV.
Varningssignal utomhus
Varningssignal utomhus kommer från ljudsändare som finns i de flesta större tätorter i Sverige. Ljudsändarna sitter vanligen på hustak på offentliga byggnader och signalen kan användas för att varna vid alla typer av faror.
I fredstid finns två olika varningssignaler; viktigt meddelande och faran över. Signalen för VMA är sju sekunder långa ljudstötar med fjorton sekunders mellanrum. Vid höjd beredskap finns två olika varningssignaler; beredskapslarm och flyglarm.
Läs mer om utomhusvarning och lyssna på hur olika signaler låter:
Utomhusvarning, viktigt meddelande Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (msb.se
Ljudsändare för utomhusvarning, karta Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (msb.se)
Utomhusvarningssignalen testas den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december klockan 15.00. Om signalen inte fungerar när den testas kan du felanmäla genom att mejla till säkerhetsenheten, Umeå kommun, sakerhet@umea.se.
Signalen hörs inte i hela kommunen, ljudsändarna finns i Umeå, Holmsund och Obbola. Ibland kan signalen låta lägre och det beror ofta på väder och vind.
Vad ska jag göra vid en varning?
När du har tagit del av ett skarpt VMA ska du
- gå inomhus
- stänga alla dörrar, fönster och ventilation
- lyssna på Sveriges Radio P4, se på TV eller text-TV
- ta del av mer information via appar eller andra kanaler, till exempel krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., via 113 13 och på kommunens webbplats umea.se Länk till annan webbplats..
I många bostäder går det inte att stänga av ventilationen, men du kan alltid stänga av köksfläkt och badrumsfläkt och stänga tilluftsventiler runt eller i fönstren.
Vid ett eventuellt luftangrepp ska du genast ta dig till ett skyddsrum eller en annan skyddad plats nära dig. Källare och garage under mark ger skydd och du får ockå ett visst skydd i en tunnel eller vid en mur. Det är bättre att vara inomhus än utomhus, helst i ett rum utan fönster. Ta med din radio och mobil.