Utmärkelsen Årets ideella insats

Utmärkelsen Årets ideella insats uppmärksammar en ideell förening eller annan organisation som utmärkt sig och gjort en betydande insats under året för Umeås invånare. Utmärkelsen hette tidigare Årets eldsjäl.

Kriterier för priset är att

  • stipendiet går till en ideell allmännyttig förening eller annat liknande ideellt organiserat nätverk som representerar civilsamhället
  • organisationen ska vara verksam i Umeå kommun
  • organisationen ska ha utmärkt sig och gjort betydande frivilliginsatser under året för kommunens invånare.
  • Frivilliginsatser som verkar socialt och förebyggande prioriteras.

Regler att förhålla sig till:

  • Om ett nätverk ska få stipendiet så ska utbetalningen gå till en ideell förening eller organisation som förvaltar pengarna åt dem.
  • Stipendiet kan inte utbetalas till en privatperson.

Om utmärkelsen

Nomineringsperioden genomförs under oktober månad. Föreningen får förutom ära och diplom en check på 10 000 kronor. Stipendiejuryn består av ordförande samt vice ordförande i individ- och familjenämnden som beslutar om vinnare utifrån de inkomna nomineringarna.

Stipendiet hette tidigare Årets eldsjäl, 2021 bytte stipendiet namn till Årets ideella insats för att spegla stipendiet bättre.

Årets ideella insats 2022

Hjälteföreningen tilldelades utmärkelsen med följande motivering:

Med stor glädje, vilja och engagemang har föreningen brutit ny mark och skapat en plats där alla är välkomna. Hjälte­föreningens verksamhet består främst i att bedriva och sprida den unika Hjälteträningen som de själva uppger är träning för personer med funktionsvariation där medlemmarna både tränar och själva leder träning två gånger i veckan. Utöver den löpande verksamheten har föreningen sedan starten genomfört flera Hjältehelger med Hjälteloppet där det funnits möjlighet att prova på flera olika para-aktiviteter. I år genomfördes för första gången Hjältevasan på Mariehems­ängarna. Aktiviteten var en skid- och snöskotävling med deltagare från ett par kommuner i Mälarregionen. Hjälte­föreningen har som ambition att sprida ”Hjältefilosofin” ut i landet, föreningen är en förebild som visar att idrott och friskvård är för alla.

Pristagare genom åren

Organisationer som har fått utmärkelsen Årets eldsjäl av Umeå kommun:

2022 Hjälteföreningen
2021 Ersboda slöjdförening
2020 Frisk och fri i Umeå
2019 Föräldraföreningen mot narkotika i Umeå
2018 Kvinno- och tjejjouren i Umeå
2017 Vän i Umeå
2015 Röda Korset, Ume kretsen
2014 Umeå spelberoende förening
2013 Föreningen Kulturstorm
2012 Kärnhuset
2011 Frivilligcentralen i Umeå
2010 Kulturföreningen Daisy
2009 Junis, IOGT-NTO:s juniorförbund i Umeå
2008 Öppen gemenskap
2007 Bakfickan
2006 Rädda barnen
2005 PREI
2004 VI Fem
2003 Non Fighting

Sidan publicerades