Umeås skyline vid kajen i kvällssol

Umeå näst bäst i landet på livskvalitet

Umeå blev tvåa i tidningen Fokus rankning om var i Sverige det är bäst att bo. Undersökningen bygger på en mängd faktorer som utbildning, vård och omsorg, jobb, infrastruktur, trygghet med mera. Luleå blev etta och Täby tog tredjeplatsen.

– Det här är förstås väldigt roligt. Hela norra Sverige och inte minst Umeå glöder just nu och ger invånarna extremt fina förutsättningar att leva ett bra liv. Vi har låg arbetslöshet, hög grad av trygghet, närhet till natur och goda kommunikationer vilket gör Umeå till en helt fantastisk plats. Det är mycket bra att tidningar som Fokus gör den här typen av rankingar, eftersom hela Sverige behöver få upp ögonen för möjligheterna som finns här, säger Thomas Hansen, kommunikationsdirektör, Umeå kommun.

I rankningen har tidningen Fokus tillsammans med statistikföretaget Infostat undersökt utbildningsmöjligheter i kommunerna och dess kvalitet, tillgången till vård, lokal arbetsmarknad och arbetslöshet, men även infrastruktur som tillgång till kollektivtrafik, flyg och bredband. En annan viktig fråga är trygghet och förekomst av skjutningar, etnisk segregation, närhet till polis med mera. Serviceutbud i form av butiker, restauranger och möjlighet till fritidsaktiviteter är andra aspekter som har bedömts.

Tidningen har även undersökt hur många kvadratmeter villa man kan köpa för en genomsnittlig lärarlön i kommunen, elpris, skattesats i kommun och region och soliditet i kommunen.

Norrlandskommunerna faller som sagt väl ut i rankningen bland landets 290 kommuner: Luleå är vinnare, Östersund på plats 9, Örnsköldsvik på plats 12, Skellefteå på plats 16, Sundsvall på plats 27 och Lycksele på plats 46.

En annan undersökning som är aktuell är "Årets superkommun" där Umeå är nominerad. Den genomförs av tidningen Dagens Samhälle och granskar mer specifikt granskar kommunerna som organisationer när det gäller service, ekonomi med mera.

Sidan publicerades