Människor som sitter utanför Väven och promenerar längs strandpromenaden.

Sju tips till nyblivna Umeåbor

Ny i stan? Kul, du kommer säkert att trivas alldeles utmärkt! Men, att flytta till en ny stad innebär en del utmaningar: oskrivna regler, provinsiella egenheter och dialektala variationer kan te sig som fullkomligt obegripligt för den oinvigde. Men frukta inte, här listar vi sju Umeåfenomen som hjälper dig smälta in som en tvättäkta inföding.

Slumpmässiga oäktingar styr stan

Refused, Lisa Miskovsky, Deportees och Tove Styrke i all ära – men de senaste åren har Umeås musikscen tillhört rapparen Fricky och det kreativa kollektivet Random Bastards. Umeåsonen Erik ”Fricky” Friman slog igenom 2018 med EP:n Aqua Aura, och efter det följde ett segertåg av slutsålda spelningar, P3 Guld och en armé av trogna fans iklädda Frickys patenterade snabba solglasögon, grälla fleecetröjor och svindyra chunky sneakers.

Erik "Fricky" Friman som sitter på höbalar i orange kläder och solglasögon.

Artisten och Umeåsonen Erik "Fricky" Friman.

För att ha en chans att framgångsrikt integreras i staden bör du åtminstone kunna sjunga med i refrängen till monsterhiten ”Hon Få Mig”:

Hon få mig att komma i sängen
Hon få mig att fatta poängen
Ja, hon få mig, yää
Har ingen annan gjort.

Glada fotbollsspelare som springer på en fotbollsplan.

Målfirande fotbollsspelare i Umeå IK. Foto: Lucas Norlin.

Årets Idrottsstad

Umeås status som idrottsstad är ohotad med utmärkelsen Årets idrottsstad 2018, 2020 och 2021. Här tycks finnas ett outtömligt förråd av talanger inom allt från innebandy, fotboll, hockey, basket och skidåkning till curling, triathlon och e-sport. Föreningslivet är en fribiljett in i socialt umgänge, och med inte mindre än 300 idrottsföreningar i Umeåområdet finns något för alla. För att snabbt etablera dig som ett namn att räkna med rekommenderas en lite mer obskyr idrott med hög hipsterfaktor och låg konkurrens; Varför inte traditionell harpa, dodgeball eller magplask (VM-tävlingar hålls varje år i Oslo)? Låt fantasin och självbevarelsedriften sätta gränserna.

Båt i älven framför Väven.

Byggnaden Väven är Umeås nya kulturhus som blev klart 2014.

Oaser i Tegeldjungeln

Umeå må ha en överdriven förkärlek för funktionella bruna tegelhus, men här saknas verkligen inte arkitektoniska pärlor. Smaken är ju som baken, och du är naturligtvis fri att skapa din egen uppfattning om stadens utformning, men det skadar inte att ha några generellt accepterade åsikter förberedda om några viktiga byggnader om frågan kommer på tal. För det kommer den att göra.

 1. Väven. Generellt accepterade åsikter: "Sjukt ful. Ser ut som en strandad Finlandsfärja” eller ”Nämen jag tycker det är kul hur den bryter av, en härlig mix av gammalt och nytt!"
 2. Nya Vasaplan. Generellt accepterade åsikter: ”Sinnessjukt att bussarna kör på fel sida av vägen” eller ”Fräscht. Snygga naturmaterial och en spännande fusion av nordiskt trä och traditionell japansk byggteknik”
 3. Konstnärligt campus. Generellt accepterade åsikter: ”Kanonfint!”
Drönarbild som visar ett publikhav och ett scenområde på Brännbollsyran.

Brännbollsyran är både världens största brännbollsturnering och en av Sveriges största musikfestivaler.

Brännboll bygger broar

I de flesta städer skulle 16 000 personer med brännbollsträn uppfattas som ett väpnat uppror, men i Umeå är det en festival. Inte bara en festival, det är FESTIVALEN. Brännbollsyran har sina rötter i 70-talets studentkultur, och har genom åren både uppnått VM-status och blivit till en av Sveriges största musikfestivaler. Ett utmärkt sätt att lära känna nya människor är att starta ett lag och träna inför festivalen 2021. Inget bygger sammanhållning som försäsongsträning där ni vevar på tennisbollar i 25 sekundmeters motvind och snöblandat regn. Karaktärsdanande.

En man som ligger ner med ett paddel-racket och två bollar bredvid sig.

Padel är en av världens mest växande sporter och snart har Umeå fyra egna padelhallar.

Padelsekten – en nyckel till staden

”Padel är dyrt, men det är utanförskap också”, som en välkänd Umeåskribent så träffsäkert formulerade det. Varje stadsjeep-rattande mellanchef med självrespekt i Umeåregionen klämmer in minst tre pass padel i veckan, och intresset för den tidigare något obskyra racketsporten sväller så lavinartat att Umeå inom kort kommer att ha fyra fullstora padelhallar inom tätorten. För tillfället får du slåss om tiderna i de två befintliga hallarna på Teg respektive Mariedal, men det är en kamp värd att ta. Ditt padelracket är nyckeln till staden, och en dörröppnare till alla som är någon.

Blommande äppelträd på Rådhustorget.

Fikarumssnacket som bryter isen

Som nybliven Umeåbo är det bra att förbereda några generella öppningar för att få igång fikarumssnacket. Memorera följande tre öppningsfraser så kommer samtalet att gå av sig själv:

 1. ”Det var ju riktigt kul/oroväckande att se Lövens senaste match. De har ju goda/obefintliga chanser att gå upp i år.”
 2. ”Jag hörde något om att de ska bygga om Rådhustorget igen ...”
 3. ”Stämmer det att Teg kallas ’fel’ sida av älven?”
Kollage med möbler och inredningsdetaljer.

Den nyinflyttade Umeåbons starterpack för heminredning.

Så bor vi i Umeå

Med en designhögskola i världsklass och rusande bostadsmarknad har den genomsnittlige Umeåbon plötsligt förvandlats till fullfjädrade heminredningsexperter. Detta ställer höga krav på den nyinflyttade Umeåbon gällande hemmets estetiska höjd, något som till en början kan upplevas stressfyllt. Lyckligtvis finns några enkla grepp för att få till den där smakfulla Hemnet-looken, oavsett om du bor i en trång andrahandstvåa på Ålidhem eller en arkitektritad tvåplansvilla med älvsläge. Umeåhem starter pack:

 • Olle Leksells ”ögontavla”
 • Väggfärg créme-vit
 • Eames-stol (kopia duger fint)
 • Ljusgrå soffa
 • Vitt fårskinn slarvigt slängt över en Ikea-fotpall

Sådärja, nu har du alla förutsättningar för en snabb och smärtfri entré i Umeå och dess intrikata sociala nätverk. Skulle du mot all förmodan göra avsteg från råden kommer det nog gå bra ändå, Umeåbor är nämligen av en ganska öppen och accepterande natur.

Välkommen!

Sidan publicerades