Är AI verkligen bra? – det var temat vid invigningen av nytt AI-center i Umeå
Några av världens främsta AI-experter deltog nyligen vid öppnandet av TAIGA, det nya centret för transdisciplinär AI For the Good of All vid Umeå universitet.
Vid invigningen av det nya centret deltog H&M Group, Boliden, IKEA, Zalando, Sogeti och andra i utställning, rundabordssamtal och paneldebatter. I fokus var också AI inom konst och kultur, lagstiftning och management.
– TAIGA sammanför forskare från olika discipliner som tar med sig sin expertis och förenar dem med andras kunskap för att på så sätt utveckla AI som bidrar till en positiv samhällsutveckling – AI for The Good of All.
Det är världsunikt, säger Frank Dignum, AI-professor och centrets föreståndare.
Ekosystem av AI-forskning
Under hösten 2021 klubbade universitetsstyrelsen igenom sin strategi för att utveckla ett starkt, hållbart och universitetsövergripande ekosystem av AI-forskning vid Umeå universitet.
– Ett år senare kan vi nu inviga det nya fakultetsövergripande centret som under ledning av Frank Dignum kommer att bli ett starkt nav för såväl interna som internationella samarbeten med en tydlig profil – att ta oss an forskningsfrågor och samhällsproblem som annars inte är möjliga. Det känns mycket tillfredsställande, säger Katrine Riklund, prorektor vid Umeå universitet.
För samhällets bästa
Invigningskonferensen av TAIGA den 26–28 oktober rymde ett brett spektrum av aktiviteter öppna för alla. Besökarna fick ta del av det allra senaste inom AI med några av världens främsta experter; Milind Tambe, professor vid Harvard University talade om hur AI kan användas för att förbättra kvinnors hälsa på en internationell nivå. Ana Paiva, AI-professor vid Lissabons universitet och huvudtalare vid världens största AI-konferens – International Joint Conference of AI – talade om sociala agenter, chat-bottar och sociala robotar och konsten att bygga in sällskaplighet och samarbete i AI-lösningar. Paul Lukowicz, professor och chef på German Research Center for AI, (DFKI) talade om människocentrerad AI. Lukowicz leder också arbetet i Europas största forskningsnätverk.
– Det här är några av världens främsta forskare som kom för att tala om hur man utvecklar AI för samhällets bästa – och det i Umeå, säger Frank Dignum, föreståndare för TAIGA.
Kritiskt förhållningssätt
Viktiga frågor om AI, dess estetik och politik diskuterades under en paneldebatt med Sara Cook, professor i museistudier vid Glasgows universitet och Marion Carré, konstnär och AI-expert. Det var en diskussion som leddes av Ele Carpenter, professor vid Arkitekthögskolan. Det kritiska behovet av kritisk AI-forskning var också temat under ett av TAIGAs rundabordssamtal som leddes av docent Markus Naartijäärvi, juridiska institutionen. Gigantiska datamängder, GDPR, liksom stora förändringar när mänskligt omdöme ska samverka med AI är något som påverkar oss alla och där behovet av forskning är stort.
H&M Group, Boliden och Umeå kommun
Att arbetslivet förändras är något som redan sker och här ledde Virginia Dignum – professor vid institutionen för datavetenskap, Umeå universitet och medlem i EU-kommissionens expertgrupp inom AI, en paneldebatt där representanter från H&M Group, Boliden, sjukvården, forskare inom arbetsliv samt Umeå kommun medverkade. Och om AI kan ta beslut både snabbare och mer logiskt – behövs då de högsta företagsledningarna? Om detta pratade Alf Rehn, uppskattad talare och professor i innovation, design och management vid Syddansk Universitet.
Umeå på AI-kartan
– Vi som leder TAIGA strävar efter att utveckla kontakter inom universitetet och i forskarvärlden och bygger också ett starkt samarbete med samhälle, näringsliv och industri. Flera företag kom för att visa nya AI-lösningar i vårt Exhibiton Space, säger Frank Dignum.
Det blev också ett hackaton främst för Umeå universitets studenter, liksom ett rundabordssamtal kring Social AI med beteendevetare, psykologer och samhällsvetare.
– AI påverkar oss alla och TAIGAs transdisciplinära förhållningssätt är starten på något nytt för alla forskare vid Umeå universitet men också för regionens Sveriges företag och samhällsaktörer. Vi befäster Umeå universitets position på den internationella AI-kartan, säger Frank Dignum.
Text: Nyhet från Umeå universitet