Ledande europeiska biblioteksorganisationer har publicerat ett manifest som uppmanar de som kandiderar till EU-parlamentet att verka för att bibliotek får de förutsättningar som krävs för att kunna bidra i arbetet med att bygga ett starkare, rättvisare och mer hållbart Europa. Manifestet är reviderat av Svensk biblioteksförening

På IFLA:s webbplats finns ett manifest för en hållbar framtid. Manifestet finns på flera språk: bibliotek för en hållbar framtid - Manifest för EU-VALET 2024 (ifla.org) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. (pdf). Översättning av Henrik Harr.

Manifestet kan användas på flera nivåer, från att sätta biblioteksfrågor på den politiska agendan till att användas som underlag för interna diskussioner om verksamhet och strategiska frågor. Manifestet kan också kommuniceras ut mot allmänheten i form av program och evenemang, samt uppmärksamma att bibliotek är viktigta i ett demokratiskt samhälle.

Om manifestet

Framtagandet av manifestet har möjliggjorts genom samarbete mellan organisationerna Public Libraries 2030, EBLIDA, IFLA, NAPLE och LIBER.

Målsättningen med ett samlat initiativ är att det ska öka intresset för biblioteksfrågor bland Europaparlamentariker och beslutsfattare. Förhoppningen är att manifestet ska placera biblioteksfrågor högt upp på den politiska agendan och stärka bibliotekens demokratiska roll. Manifestet innefattar alla typer av bibliotek och representerar deras kärnuppdrag.

Sidan publicerades