Refugee from Ukraine

Welcome to Umeå!

This website provides information about municipal services for citizens in Umeå, how to make use of them, and someone to contact if you have questions.

Below is also information from Swedish authorities to you seeking temporary protection in Sweden and information about support: application for temporary residence permit and asylum, health care, required veterinary services for pets, advice how to handle worries and avoid hassles/risks, conversation support and important telephone numbers.

Västerbotten County Administrative Board

Updated 2022-04-07. Keep up to date with changes on websites of Swedish authorities.

Krisinformation.se

Informationsverige.se

På informationsverige.se finns samlad information om massflyktsdirektivet och vad som gäller för dig som kommer från Ukraina.

Information om massflyktsdirektivet External link, opens in new window.

Umeå kommun

Strax nordväst om Umeälvens delta där älven rinner ut i Bottenviken ligger Umeå. Staden är residensstad för Västerbottens län och Norrlands största tätort. Kommunen har cirka 130 000 invånare.

Mer information om Umeå kommun

När du kommer till Umeå via Migrationsverket får du ett boende tilldelat via vår mottagningsfunktion. Där kvitterar du även ut nycklar och får information kring annat som kan vara av intresse för dig som är ny i Umeå.

Hyra eller köpa egen bostad

Som ny i Umeå får du tillgång till en bostad via kommunen men du kan även hyra eller köpa bostad på egen hand. Det finns flera bostadsförmedlingar och mäklare med fastigheter både i Umeå och angränsande orter.

Mer information för dig som önskar hyra eller köpa bostad External link, opens in new window.

Rätt till utbildning för barn och unga

Barn och ungdomar som har fått ett uppehållstillstånd med tillfälligt skydd har inte skolplikt, men du har samma rätt till utbildning i Sverige som asylsökande barn och ungdomar. Det innebär rätt att gå i förskola, förskoleklass, grundskola, grundsärskola och fritidshem. Rätten gäller också utbildning i gymnasieskola och gymnasiesärskola, om utbildningen påbörjas innan de har fyllt 18 år.

Sök plats på förskola och skola

Om du är vårdnadshavare eller kontaktperson och vill ansöka om plats på förskola erbjuds du ett informations­samtal och för ansökan till skola sker ett inskrivningssamtal.

Familjer kan anmäla utan att ha de fyra sista siffrorna (personnummer). Språkutvecklare vid mottagningsenheten vid Kompetenscentrum för flerspråkighet kontaktar dig efter din anmälan.

Vid samtalet får ni information om svensk förskola och skola och hur det fungerar i Umeå kommun. Om barnet/ungdomen ska börja skolan sker en obligatorisk kartläggning av kunskaper och erfarenheter. Elever med annat modersmål har även rätt till modersmålsundervisning och studiehandledning som stöd för sitt lärande och kunskapsutveckling. Ni får också stöd med att skicka in er ansökan till förskola och skola.

I Umeå har du möjlighet att läsa Svenska för invandrare (Sfi).

Mer information Sfi hittar du på Vuxenutbildningens webbplats External link, opens in new window.

Kontakt

Hanna Norberg
biträdande rektor
hanna.norberg@umea.se

Här är en karta över centrala Umeå. På kartan hittar du sjukvård, tandvård, polis, skolor och andra platser av intresse för dig som är ny i Umeå.

Ladda ner karta , 11.5 MB, opens in new window. (pdf)

Zoom image

Klicka på bilden för att zooma.

Zoom image

Klicka på bilden för att zooma.

De stora offentliga arbetsgivarna i kommunen är Umeå kommun, Region Västerbotten och Umeå universitet. Dessutom finns på grund av goda kommunikationer möjlighet att pendla till jobb i närliggande kommuner som Örnsköldsvik, Vännäs, Vindeln

Det finns, och startas många nya företag i Umeå. Branscher som växer är till exempel IT och telekommunikation, utbildning, forskning och den privata service- och tjänstesektorn.

Om du vill ha stöd i att söka arbete i Sverige kan du skriva in dig (registrera dig) hos Arbetsförmedlingen.

Mer information om att söka arbete på Arbetsförmedlingens webbplats External link, opens in new window.

Umeå har ett stort utbud av fritids och kulturaktiviteter för alla åldrar. Du bland annat välja att besöka bibliotek, fritidsgårdar, öppen förskola, badplatser, lekparker, gå på bio eller konsert. Umeå har också många föreningar som erbjuder aktiviteter inom olika idrotter.

Här hittar du länkar till mer information om olika aktiviteter i Umeå:

Att kunna simma

Umeå ligger vid kusten och har många sjöar i närheten. Att kunna simma är både roligt och hälsofrämjande. Det kan också vara bra att kunna simma för sin egen och andras säkerhets skull. Barn har rätt att lära sig simma i skolan. Om du som vuxen inte kan simma kan du delta i simundervisning på olika badanläggningar i Umeå. Ofta kostar det pengar men ibland kan gratis simundervisning erbjudas via till exempel frivilliga organisationer.

Via länken nedan kan du ta del av tips från Umeå kommuns duktiga simlärare på hur vuxna och barn kan träna vattenvana.

Träna vattenvana External link.

Mötesplatser för vårdnadshavare och barn

I Umeå finns många platser där vårdnadshavare, barn och unga kan mötas och delta i aktiviteter.

Händer på lovet

Inför sommarlovet får barn och unga från förskoleklass till årskurs 9 ett Händer på lovet-kort. Kortet ger barnet rätt till fritt inträde till flera aktiviteter som arrangeras av Umeå kommun och ett flertal föreningar under sommarlovet. I lovkalendern kan du läsa mer om vilka aktiviteter som är gratis med Händer på lovet-kortet.

Lovkalender External link, opens in new window.

Junis Umeå

Junis är nykterhetsrörelsen IOGT-NTO:s juniorförbund och en förening för barn där alla är välkomna. Junis Umeå ordnar gratis aktiviteter för barn under hela sommarlovet.

Junis Umeå External link, opens in new window. (junisumea.nu)

Lekplatser

Läs mer om Umeå kommuns lekplatser External link.

Ungdomens hus (Hamnmagasinet)

En kreativ mötesplats för åldrarna 15–25 år. Hit kan du gå för att skapa, spela spel, fika, gå på musik och teaterföreställningar med mera.

www.umea.se/ung External link.

Öppen förskola, en mötesplats för familjer

Det är gratis att besöka öppna förskolor.

Öppna förskolor, Umeå kommun External link.

Öppna förskolor, Svenska kyrkan External link, opens in new window.

Kommunikationer av god kvalitet finns både med omvärlden, regionen och inom själva staden.

Mer information om att resa kollektivt med buss, båt, flyg och tåg

Trådlösa nätverk

På ett flertal av Umeå kommuns anläggningar kan du använda det trådlösa gästnätverket _UK_Guest. Har du ett bibliotekskort kan du koppla upp dig och använda gästnätverket gratis. Saknar du bibliotekskort kan du köpa ett tillfälligt gästkonto.

Mer information om trådlösa nätverk och hur du du får tillgång

Sidan publicerades www.umea.se/refugee