Bilden visar två unga kvinnor som samtalar på jobbet.

Teknikföretag pratar framtidens jobb med Umeås studenter

Åtta ledande teknik- och industriföretag går samman för att bryta fördomar och visa på mängder av karriärmöjligheter kopplat till innovativa, högteknologiska och hållbara jobb i regionen.

Konkurrensen om personal och behovet av kompetensförsörjning i norra Sverige är stort. Nu har åtta teknik- och industriföretag i Umeåregionen gjort gemensam sak för att locka nya medarbetare till en snabbt utvecklande och innovativ bransch. Satsningen heter Tech talents by Umeå, och bakom den står några av regionens största arbetsgivare: Komatsu Forest, Norrmejerier, Olofsfors, Quicke Ålö, Rototilt, SCA, Umeå Energi och Volvo Lastvagnar.

Hållbara och högteknologiska jobb

– Vi vill bygga relationer med studenterna, de är framtidens arbetskraft. Många av dem känner inte till vilka otroliga möjligheter som finns att utvecklas lokalt. Vi har några av de mest innovativa, högteknologiska och hållbara arbetsplatserna – det vill vi att fler ska känna till, säger Åsa Alvarsson, HR-chef på SCA i Obbola.

Många karriärmöjligheter och hög livskvalitet

Företagen har valt att samarbeta för att gemensamt visa bredden i möjligheterna till en utvecklande karriär. Men också med en helhetssyn som inkluderar hur arbete kombineras med att leva och bo i Umeåregionen.

– Det är många som pratar om hur vi kan locka fler att flytta hit, eller få studenter att stanna kvar. Vi vill gå från ord till handling och göra konkret skillnad, och vi kan komma mycket längre om vi även gör insatser tillsammans, säger Peter Strömberg, HR-chef på Rototilt.

Man med hjälm som arbetar på SCA.

I Tech Industry by Umeå ingår arbetsgivarna: Komatsu Forest, Norrmejerier, Olofsfors, Quicke Ålö, Rototilt, SCA, Umeå Energi och Volvo Lastvagnar.

Vill aktivera och engagera

Bland de gemensamma aktiviteterna finns ett återkommande event för studenter som ska bryta fördomar om branschen och visa upp samlade karriärmöjligheter.

Den första av dessa aktiveringen var det fullbokade studenteventet Tech Talents på campus den 15 maj, där företagen samtalade med studenter från olika utvalda utbildningar – bland annat genom brainstorming-utmaningar.

Bryter fördomar tillsammans

Konkurrensen om personalen och det stora behovet av kompetensförsörjning i norra Sverige fick företagen att tänka nytt och jobba tillsammans.

– Aldrig tidigare har vi lagt synen på varandra som konkurrenter åt sidan, för att istället göra gemensam sak i en så stor och viktig fråga som kompetensförsörjningen, säger Petra Kangas, kommunikationschef på Norrmejerier.

Om Tech Industry by Umeå

Samarbetet i Tech Industry by Umeå har vuxit fram under 2024. Den första offentliga aktiviteten var studenteventet Tech Talents på campus den 15 maj. Företagen verkar alla i arbetsmarknadsregionen som innehåller Umeå och omkringliggande kommuner.

Företagen kommunicerar med U-märke som gemensam symbol. Det är en del av platsen Umeås visuella kännetecken, och symboliserar teknikutveckling, innovation och idéer som kan spridas ut i världen.

Ett stiliserat u.

U-symbolen som representerar Tech Industry by Umeå.

Sidan publicerades