Sara Edenius står framför färg- och formstark konstinstallation.

Sara Edenius är chef för musei- och konstenheten. Den nya muralmålningen i Kvinnohistoriskt museum är ett exempel på hur de olika enheterna samarbetat. Lisa Ewalds har skapat det platsgjorda konstverket.

Sveriges första kvinnohistoriska museum firar tio år

Sedan öppningen har museet i Umeå hunnit belysa korsetter, Metoo, kvinnlig rösträtt, bröst, den historiska feministiska kampen och mycket mer.

– Vi vill ge en bredare förståelse för historia, nutid och framtid och väldigt många av våra besökare tar med sig ny kunskap härifrån, säger Sara Edenius, chef för musei- och konstenheten.

Att gå in genom det stora nyckelhålet till utställningsrummet är som att kliva in i en historisk tid. Här flyger stridsflygplan i taket, ljuset är dämpat och allt känns lite spännande. Utställningen ”I rikets hemliga tjänst” belyser hur kvinnor i Sverige, med livet som insats, agerade hemliga spioner under andra världskriget.

Utställningen är inlånad från Armémuseum i Stockholm och anpassad för Kvinnohistoriskt museums lokaler och besökare.

I rikets hemliga tjänst

Från utställningen "I rikets hemliga tjänst".

Att gå in genom det stora nyckelhålet till utställningsrummet är som att kliva in i en historisk tid. Här flyger stridsflygplan i taket, ljuset är dämpat och allt känns lite spännande. Utställningen ”I rikets hemliga tjänst” belyser hur kvinnor i Sverige, med livet som insats, agerade hemliga spioner under andra världskriget.  

Utställningen är inlånad från Armémuseum i Stockholm och anpassad för Kvinnohistoriskt museums lokaler och besökare.  

Kvinnornas berättelser

Miljöer och skärmar skapar olika rum och med ljud av flygplanen och knattrande skrivmaskiner samt projektioner förstärks intrycken. Samtidigt går det att läsa om hur kvinnor jobbade med underrättelsearbete – något som inte synliggjorts i så stor utsträckning tidigare. 

– Det är kvinnornas berättelser, med fokus på dem och deras liv, säger Sara Edenius. 

Armémuseum gjorde utställningen för att locka fler kvinnor, men i Umeå fungerar det tvärtom. Här har antalet manliga besökare ökat sedan vernissagen i våras.  

– Vårt uppdrag är att utmana den historieskrivning som uteslutit kvinnor och berätta om det förflutna på ett sätt som ger plats för andra röster än de som hittills hörts mest. Vi har en bred målgrupp och vill ha besök av människor oavsett ålder, kön eller geografi och vårt besökarantal ökar hela tiden. 

Sara Edenius, kvinnohistoriskt museum

– Jag är stolt över att vi genom museet kan visa vad vi vill med kommunen och staden, säger Sara Edenius.

Kvinnohistoriskt museum firar tio år i höst, precis som resten av Väven, och har kommit att bli en mötesplats för många. Här pågår aktiviteter av olika slag och de event, workshops och träffar som arrangeras kopplas till pågående utställningar och skapar mervärde.

– Museet är en helhet med utställningar, programverksamhet och pedagogik och vi vill ge bredd, djup och spets inom de ämnen vi belyser. Och ämnena är verkligen outsinliga. 

En progressiv stad

Att det blev Umeå som fick Sveriges första kvinnohistoriska museum kan för många tyckas självklart. Det är en ung stad med en lång tradition av kvinnokamp och engagemang.  

– Jag är stolt över att vi genom museet kan visa vad vi vill med kommunen och staden. Det är roligt att vara med och skapa plattformar för kultur och kunskap.

I rikets hemliga tjänst

Milad Beky, museitekniker, med rökelse från "Bukhoor".

Just nu har personalen fullt upp med att färdigställa kommande utställningen “Bukhoor  – rökelsens väg” om den tretusenåriga traditionen att tillverka rökelse och om de kvinnor som skapar den idag. Vernissage är 9 november och innan dess ska rummet som huserat utställningen ”Skratt och blodigt” allvar göras om.

– ”Bukhoor” blir en fantastisk utställning. Vi kunde inte något om rökelse innan, men i samarbete med tidigare journalisten och mellanösternspecialisten Amal Aziz och formgivaren Lina Alarabi kommer vi nu att kunna visa en jättespännande del av historia och nutid. 

Det är inte bara personalen som får lära sig nytt hela tiden. Den senaste besökarundersökningen visar att 82–96 procent av museets gäster har lärt sig något när de går därifrån, vilket gläder Sara Edenius mycket. 

– Vi vill vara en plattform för mångfald och en mötesplats där vi tillgängliggör historia och kunskap för alla. Jag ser fram emot många spännande samarbeten framöver.

Om Kvinnohistoriskt museum:

Kvinnohistoriskt museum - Kvinnohistoriskt museum Länk till annan webbplats. 

Just nu pågår utställningen I rikets hemliga tjänst - Kvinnohistoriskt museum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och 9 november har Bukhoor - Kvinnohistoriskt museum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. vernissage.


Museets öppettider:
Måndag: 11–17
Tisdag: 11–17
Onsdag: 11–17
Torsdag: 11–19
Fredag: 11–17
Lördag: 11–15
Söndag: Stängt

Sidan publicerades