En stor scen med ett stort folkhav framför sig.

Brännbollsyran är en av Sveriges största festivaler. Det är en av Umeås många festivaler i vitt skilda musikgenrer. Foto: Visit Umeå/Brännbollsyran.

Umeå är verkligen en musikstad

Umeå är norra Sveriges största stad – känd för att vara en kulturstad med ett rikt musikalisk arv. Det spänner från progressiv opera till den djurrättspräglade hardcorescen som kännetecknade Umeå på 90-talet. Låt oss titta närmare på vad som gör Umeå till en musikstad:

Umeå är känt för sin mångsidiga musikscen som spänner över genrer som jazz och folkmusik till hardcore punk, rock och till och med opera. I Umeå hittar du musikfestivaler och konserter för alla olika smaker. Umeå pulserar av rytm och melodi, oavsett om det är en solig sommardag eller en snöig vinternatt.

En jazzinstitution

Tradition, kreativitet, nyfikenhet och tillgänglighet präglar Umeå Jazzfestival. Det är en årlig jazzfestival som arrangeras i Umeå, antingen i oktober eller tidiga november. Festivalen består av cirka 30 konserter med både svenska och internationella artister, främst inom genrer som är relaterade till modern jazz och improvisation.

Sedan starten 1968 har Umeå Jazz Festival presenterat jazzlegender som Duke Ellington, Sun Ra, Ella Fitzgerald, Count Basie, BB King, Sarah Vaughan, Miles Davis - och många, många fler. För att inte tala om alla skandinaviska och lokala hjältar som har spelat på festivalen genom åren. Festivalen är, om något, en färgstark händelse som sedan starten lockat både glänsande artister från hela världen och entusiastiska lyssnare som kommer tillbaka.

3 x Artister från Umeå

1. Random Bastards – det kreativa kollektivet har nått nationell framgång genom medlemmar som den svenska Grammy-belönade rapparen Nathalie “Cleo” Missaoui, listtoppande Fricky och den hyllade producenten Alexander “Academics” Juneblad.

2. Dennis Lyxzén – ‘The Shape of Punk to Come’, från 1998, har hyllats som ett av de största rockalbumen genom tiderna. Refused turnerar fortfarande världen över, men bandets produktiva sångare Dennis Lyxzén har också släppt musik och turnerat med INVSN, The International Noise Conspiracy, The Lost Patrol och AC4, bland andra.

3. Tove Styrke – En hyllad internationell popstjärna som har turnerat USA och Europa tillsammans med artister som Katy Perry och Lorde. Hennes senaste album nominerades till en svensk Grammy som Årets Pop.

Norra Skandinaviens största musikfestival

Musik och basebollträn. ”Yran” var ursprungligen en studentturnering i sporten Brännboll (en nordisk version av softboll). Sedan dess har Brännbollsyran förvandlats till både ett sportevenemang och en av Sveriges största musikfestivaler.

Varje år deltar hundratals hoppfulla lag i tävlingen, i hopp om att vinna världsmästartiteln i brännboll. 2024 så firas 50-årsjubileet av den första cupen, och festivalen gästas av världsstjärnorna Alan Walker och Zara Larsson som kommer inta festivalens stora scen inför 16 000 jublande fans.

Läs mer på Brännbollsyrans webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerades