Ett ungt sällskap konverserar och har det trevligt på restaurang i Umeå.

Smaka på Umeå – upplev mat och dryck i världsklass

Under de senaste två decennierna har matstaden Umeå genomgått en renässans. Restaurangerna erbjuder allt från fine dining till mysiga kvarterskrogar, kreativa cocktailbarer och autentiska mikrobryggerier.

De flesta av Umeås restauranger fokuserar på hållbar och modern mat – skapad med lokala råvaror, och med inspiration från de 130 nationaliteter som bor i Umeå.

I juni 2023 samlades kockar, författare, förläggare, och journalister från hela världen för “Oscarsgalan för mat- och dryckeskultur” – The Gourmand and Hallbars Awards i Umeå.

I sommar firar den årliga “Smakfestivalen” sitt tioårsjubileum. Denna mat- och dryckesfestival äger rum mitt i Umeås stadskärna och erbjuder fantastisk street food, föreläsningar, tävlingar i matlagning, livemusik och mycket mer.

3 x stjärnor inom gastronomi:

1. Emil Åreng: Den svenska gastronomins Enfant Terrible är en av världens mest respekterade och kreativa bartenders. Hans senaste projekt är en unik cocktailbar – Facit Bar – som arbetar uteslutande med svenska spritsorter och ingredienser.

2. Anette Andersson & Malin Vallin: Två av Sveriges främsta sommelierer råkar bo i Umeå. Anette var vinnare av Lily Bollinger Award 2022, och Malin Wallin vann det svenska mästerskapet för unga sommelierer 2023. Vi säger så här: Om du älskar vin så har du kommit till rätt plats.

3. Team Bryggverket: Smaken av Umeå i en burk. Bryggverket är ett lokalt mikrobryggeri som startades 2013 av en grupp vänner i Stöcksjö, söder om Umeå. Deras lekfulla tolkningar av öl och läsk, tillsammans med noggrant utvalda ingredienser, har gjort bryggeriet till en favorit bland nordiska ölälskare.

Spännande restauranger och lokala råvaror

Det regionala utbudet av matupplevelser har mycket att erbjuda, både när det gäller spännande restauranger och lokala smaker. Att synkronisera din kalender med den lokala matkalendern kan vara en bra idé, oavsett om du bor i Umeå eller är på besök.

Lär känna den lokala matkulturen på Visit Umeås webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerades