Filip Wikström vid en dator

I Umeå hittade Filip Wikström från Gällivare en stimulerande karriär inom 3D-grafik.

Filip älskar livet på Umeås kreativa scen

Filip Wikström flyttade från Gällivare för att studera digital mediaproduktion vid Umeå universitet. I dag jobbar han som 3D-grafiker på Toontrack, med en av Umeås mest framgångsrika exportprodukter.

– Det är en stimulerande plats när man vill få utlopp för det kreativa arbetet som jag älskar att jobba med, berättar Filip.

Allt började med banbrytande hårdrockstrummor för 20 år sedan. Idag används Umeå-företaget Toontracks musikprogram av låtskrivare och producenter världen över. Några av musikvärldens mest legendariska namn använder deras programvara, och listan över artister som samarbetar med Toontrack fortsätter att växa.

Dagarna innan vårt besök var Guns N' Roses trummis Frank Ferrer på plats i lokalerna på Verkstadsgatan på Teg – en liten påminnelse om vilka världsartister som Toontrack samarbetar med.

Vad består dina dagliga arbetsuppgifter av?

– Som 3D-grafiker är mitt huvudsakliga ansvar att skapa användargränssnittet till våra programvaror. Det handlar ofta om att återskapa studiomiljöer och instrument, som exempelvis ett realistiskt trumset, och se till att det ser snyggt och inspirerande ut, menar han.

Filip beskriver processen på Toontrack som ett samarbete mellan ljudtekniker, musiker och 3D-grafiker.

Jag har bott här i sex år nu och ser Umeå som ett mecka för kreativa näringar.

– Vårt team av ljudtekniker arbetar tillsammans med musiker och producenter i professionella studior runt om i världen för att spela in råmaterialet till produkterna. Sedan tar vi inspelningarna och bygger ihop ljudbiblioteken med hjälp av våra egna mjukvaruverktyg. I stället för att musiker behöver hyra en studio eller köpa ett trumset kan de spela direkt på sin dator. Det är så majoriteten av producenter arbetar idag – de flesta ljud skapas med hjälp av musikprogram snarare än i en fysisk studio, säger han.

Ett varierande och givande jobb

Utöver gränssnittsdesign jobbar Filip även med att ta fram marknadsmaterial, men det är interfacet som är hans huvudfokus.

– Mitt mål är att skapa ett interface som är både funktionellt och estetiskt tilltalande. Det ska ge en bra känsla och inspirera användaren att skapa musik.

Filip Wikström framför ett trumset

Filip tycker att Umeå är det perfekta mellantinget mellan storstad och mysig småstad.

Ett av hans senaste projekt, ”Underground EZX”, bygger på ljud inspelade i Studio Cobra i Stockholm med Refused-trummisen David Sandström.

– Det är något speciellt med att se hur det vi gör kan användas av musiker över hela världen. Vi har ett otroligt gäng här och det är en avslappnad och prestigelös miljö där vi hjälper varandra framåt. Mitt första jobb kunde inte ha blivit bättre, säger han.

Karriären tog fart i Umeå

Filip växte upp i Gällivare men flyttade till Umeå 2019 för att studera Digital mediaproduktion vid Umeå universitetet. En kurs i 3D under utbildningen blev något av en kickstart för hans karriär.

Det perfekta mellantinget mellan storstad och mysig småstad.

– Jag hade pysslat med 3D sedan jag var 14, men det var först då jag fick ordning på grunderna. Det gjorde att jag kunde bygga en portfolio som ledde till jobbet på Toontrack och det är jag väldigt tacksam för.

Läs mer om Filips arbetsgivare Toontrack. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Skapar film på fritiden

I dag lever Filip mer eller mindre sitt liv i 3D. Kvällsnöjet består av att skapa 3D-animerade filmer som numera också är prisade. Allt började med att han vann VAFF Filmfestival i Västerbotten vilket ledde till att han kvalade in till kortfilms-SM där han vann för bästa ljud. Nu är han precis hemkommen från hans första internationella tävling i Tromsö.

– Jag jobbar heltid med 3D på jobbet och sedan fortsätter jag hemma om kvällarna. Det blir mycket, men jag älskar det. Att få jobba med min hobby känns superlyxigt, säger han.

Vad är det bästa med Umeå?

– Umeå är ett perfekt mellanting mellan storstad och mysig småstad. Jag växte ur Gällivare på något sätt. Jag älskar min hemstad, men jag var klar där. Umeå har den perfekta balansen mellan att vara hemtrevligt, norrländskt och tryggt, men samtidigt fullt av möjligheter. Det finns så många kreativa människor att inspireras av, och kulturlivet är fantastiskt. Jag har bott här i sex år nu och ser Umeå som ett mecka för kreativa näringar, säger Filip.

Om Filip Wikström

Namn: Filip Wikström.
Ålder: 24.
Bor: Ålidhem.
Jobbar som: 3D-grafiker.
Familj: Föräldrar och två syskon.
Äter helst: Pasta.
Tittar helst på: Försöker ta mig igenom IMDB:s topp 250-lista.
Läser helst: Gamla klassiker.
Lyssnar helst på: Indie pop/rock och alternativ hip-hop.
Fritidsintresse: Klättring, matlagning och 3D-grafik.
Mina smultronställen i Umeå: Ålidhems Centrum och Nydalasjön.

Om innehållet

Detta innehåll är framtaget som en del av det EU-finansierade projektet Gateway Umeå Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som samägs av Umeå kommun och Region Västerbotten.

Sidan uppdaterades