Så här ser Snoka-bibliotekens nya medieplan ut (illustrationer gjorda av Charley Kåberg/C Kåberg Illustration)

Läs och inspireras!

SNOKA-biblioteken har en ny medieplan - och ger goda råd till er som ska sätta igång med ett medieplansarbete.

Snoka-bibliotek är ett samarbete mellan biblioteken i Skåne Nordost, som består av 31 fysiska och ett digitalt bibliotek, (https://snokabibliotek.se/sv/web/arena/startsida#/) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Samarbetet innebär att alla bibliotek har en gemensam webbplats, bibliotekskatalog och nu har man också en alldeles ny gemensam medieplan.

Ett klipp från planen:

"Medier på de nationella minoritetsspråken ska finnas på Snoka-biblioteken. Minoritetsspråken ska synliggöras oavsett efterfrågan. Detta är viktigt för den individ som identifierar sig med en nationell minoritetsgrupp, men även för att i övrigt uppmärksamma övriga besökare på de nationella minoriteterna och minoritetsspråken."

Se fliken Stöd och kompetensutveckling - Mediestrategiskt arbete på den här webbplatsen för att hitta hela medieplanen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (och fler goda exempel).

Goda råd från SNOKA

Camilla Nordfeldt Yafi och Mia Stigevi har utifrån arbetet med medieplanen sammanställt några råd till kollegor som ska sätta igång med ett medieplansarbete:

  • Ha ett tydligt mål med vilken slutprodukt ni vill ha och hur den ska användas: ska medieplanen vara mer handgriplig eller mer utvecklingsinriktad, eller kanske både och? Vem ska använda den och när?
  • Avsätt mycket tid! Avsätt tid till eftertanke. Vi började brett, diskuterade och lät alla åsikter komma fram, för att sedan skala av mer och mer tills vi kom fram till någon form av kärna.
  • Vi har arbetat mycket digitalt, p.ga. pandemin, och det går bra om man är strukturerad. Men vissa diskussioner kan vara bra att spara till fysiska tillfällen då det är lättare för alla att komma till tals och lättare att ha en levande diskussion. Vi bokade in en heldag på konferenshotell med mediegruppen då vi bl.a diskuterade urval och kvalitet.
  • Ibland behöver man påminna sig om att det man jobbar med att ta fram är en medieplan – INTE biblioteksplan. Bibliotekens uppdrag är stort, och det är lätt att sväva ut.
  • Sök projektmedel om möjligheten finns.

Snoka står för Skåne NordOst KAtalogen. I samarbetet ingår: Bromölla, Hässleholm, Hörby, Kristianstad, Osby och Östra Göinge.


Sidan publicerades