Umeå kommuns Minervastipendier 2023

Kulturnämnden har beslutat att Umeå kommuns Minervastipendier 2023 tilldelas Mats Öberg och Leif Larsson.

Mats Öberg

Arrangören, kompositören, multiinstrumentalisten och pianisten, är en musiker från Umeå med en lång musikalisk karriär. Utan att använda några överdrifter är Mats Öberg ett unikt och musikaliskt geni.

Redan som tonåring spelade han tillsammans med sin morbror Bernt Egerbladh, även känd musiker från SVT-programmet "Håll musiken i gung".

Genom åren har han varit involverad i många egna projekt samt haft hyllade och prisbelönta samarbeten.

Mats Öberg har under sin musikaliska karriär utforskat en stor mångfald av musikgenrer och skapat kompositioner som förenar experimentell jazz, rock och elektroniska element, vilket resulterar i en enastående och nyskapande ljudvärld som har inspirerat och begeistrat lyssnare över hela världen.

Mats Öberg har under lång tid spelat en betydande roll som en banbrytande musiker och kompositör, vilket gör honom till en värdig vinnare av Minervastipendiet för 2023.

Leif Larsson

I sitt arbete med att lyfta, främja och kritiskt inspektera den västerbottniska kulturen är en av 2023 års Minervastipendiater kulturjournalisten och saxofonisten Leif Larsson.

Den tredje statsmaktens roll är att granska och lyfta frågor av demokratisk vikt. Genom sin penna har stipendiaten granskat, ifrågasatt och hejat på både verksamheter och kulturpolitiker med en tydlig blick ut i samhället, historien och kulturen. I en gedigen gärning som journalist och kulturredaktör på Västerbottens Kuriren har han vidare skrivit otaliga recensioner och essäer som även fått genklang nationellt. Med stor integritet, respekt och stilistisk känsla har han betraktat och analyserat såväl barn- och ungdomsteater som nationella och internationella högt profilerade förställningar. Inte sällan har han genom sina texter tillfört de konstnärliga verken en ytterligare dimension.

Leif Larsson är även en del i Umeås jazzscen, som en framstående saxofonist och med sitt band Leif Larsson kvintett har han spelat både på festivaler och konserter runt om i kommunen och länet. Genom jazzmusiken sker en berättelse av ett eget slag, en berättelse som uppstår i stunden. Den har också likheter med stipendiatens beskrivning av teaterns egentliga natur: ”Teater är ögonblickets konst som upplevs här och nu, där och då, sedan borta. Till skillnad från bilden, boken, bildkonstverket, den inspelade musiken, kan man inte gå tillbaka.”

Förutom sin kulturella gärning har Leif Larsson genom sina texter och publikationer även genomgående markerat mot antidemokratiska rörelser och mörkerkrafter och därmed slagit vakt om det fria ordet och det humanistiska samtalet vilket sammantaget gör honom till en värdig mottagare av Minervastipendiet 2023.

Minervastipendiet

Minervabelöningen instiftades till minne av Umeås första biblioteks-och föreläsningsförening. Stipendierna delas ut av kulturnämnden till utövare eller främjare av kulturell verksamhet med anknytning till främst Västerbotten. Första gången det skedde var 1977 och varje år utses två pristagare.

Stipendiet består av två årliga stipendier med en prissumma på 10 000 kronor vardera.

Kontakt

Helena Smith (S)
Kulturnämndens ordförande
070-695 57 95
helena.smith@umea.se

Anton Bergström Nord (M)
Kulturnämndens vica ordförande
072-226 07 77
anton.bergstrom@umea.se

Sidan publicerades