%20KOCKOR_1280%20x%20720_v%C3%A5rkatalog_2022_.jpg)
Kockan Anna Modig vid Granbergskojan, Överkalix. Omkring 1950. Foto: Skog- och samemuseets i Lyckseles fotosamling.
Kockor – unga kvinnor i Norrlands skogar
Visste du att på 1940-talet jobbade 6 000 unga kvinnor i skogen som kockor? Lördag 11 mars inviger Kvinnohistoriskt museum den nya utställningen Kockor baserad på boken med samma namn.
I rummet möter du stora fotografier, berättelser, citat och dagboksanteckningar. Färg och form har skapats med inspiration från skogen och kockors liv. Följ med till en speciell tid i svensk historia som nu skildras med en ny blick.
Program
- 11.00: Museet öppnar – kika gärna runt i utställningen.
- 12.00: Vi inviger utställningen tillsammans med en av bokens författare Iréne Gustafson, utställningsproducent på Västerbottens museum.
- 12.30-13.15: Sara Lövestam – författare till romantriologin om Monika – berättar om sin historiska research av serien där läsare för följa med generationer bakåt i skogarna i norr. Mitt i myllret av berättelser finns en kocka som vi får höra mer om.
- 14.00: Häng med på en visning av utställningen Kockor.
Under dagen bakar vi och bjuder på hastbullar och kaffe.
Hastbullar bakades när man i all hast ville ha något gott till kaffet i kojan, utan att invänta en vetedeg som skulle jäsas i omgångar.
ur boken Kockor – Skogsbrukets glömda hjältar
Mer information
Utställningen Kockor är producerad av Kvinnohistoriskt museum och baserad på boken Kockor – skogsbrukets glömda hjältar författad av Iréne Gustafson, Amanda Löfdahl, Anna-Maria Rautio, Alexander Öbom och Lars Östlund. Boken är utgiven av SLU och Skogs- och samemuseet i Lycksele.
Kvinnohistoriskt museum riktar ett stort tack till alla intervjuade kockor som har delat sina upplevelser och sin kunskap. Den här utställningen är tillägnad er!
Läs mer om utställningen Kockor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (kvinnohistoriskt.se)