I mitten av Storgatan planteras en mindre äng av blommor. Gatan blir också grönare med hjälp av planteringar med blommor i urnor gjorda av cortenplåt.

I mitten av Storgatan planteras en mindre äng av blommor. Gatan blir också grönare med hjälp av planteringar med blommor i urnor gjorda av cortenplåt.

Storgatan omvandlas till en trevligare gata

Storgatan får en cykelbana, mer grönska och markmålningar i grönt och blått. Gatan byggs om med start i maj och beräknas vara klar i slutet av juni.

Under hösten 2022 hade du och andra Umeåbor möjlighet att lämna synpunkter på hur gatan ska förändras. Flera av de synpunkter som kom in var möjlighet att cykla vid gatan och mer grönska.

– Vi är väldigt tacksamma för alla förslag. Utifrån de tankar och idéer som kommit in vill vi testa några förändringar av gatan innan vi bygger om den helt i framtiden, säger Katarina Gref, projektledare för Storgatan.

För att göra Storgatan till en trevligare gata planteras bland annat en mindre äng av blommor i mitten av gatan och delar av gatan målas i blått och grönt. Det finns också planer på att sätta upp en ljusinstallation som en stjärnhimmel över gatan, likt den som brukar vara över Rådhusesplanaden under Höstljus. Från Renmarkstorget till Västra Esplanaden anläggs en cykelbana och på andra sidan Västra Esplanaden blir det en gång- och cykelbana fram till Hovrättsgatan.

Byggstart för Storgatan är i maj och mindre avstängningar görs av gatan under byggtiden. Förändringarna av Storgatan gäller sträckan från Renmarkstorget till Hovrättsgatan som ingår i projektet ”Framtidsgatan”. I projektet, som finansieras av Vinnova, omvandlas gator med hjälp av invånares tankar och idéer.

Skiss som visar förändringarna av Storgatan. Gatan får bland annat en cykelbana, planteringar och markmålningar i grönt och blått. Förstora bilden

Skiss som visar förändringarna av Storgatan. Gatan får bland annat en cykelbana, planteringar och markmålningar i grönt och blått. Klicka på bilden för att förstora den.

Gatan Paseo Bandera i Santiago de Chile har markmålningar i olika färger i ett vågmönster. Delar av Storgatan målas i grönt och blått med inspiration från gatan i Chile.

Delar av Storgatan målas i grönt och blått. Färgerna målas i ett vågmönster liknande gatan Paseo Bandera i Santiago de Chile på bilden.

Planen är att sätta upp en ljusinstallation som en stjärnhimmel över Storgatan liknande den ljusinstallation som sätts upp över Rådhusesplanaden under Höstljus.

Planen är att sätta upp en ljusinstallation som en stjärnhimmel över Storgatan, liknande den ljusinstallation som sätts upp över Rådhusesplanaden under Höstljus.

Sidan publicerades