Ett barn och en vuxen sitter vid ett bord och tittar på en läsplatta.

Bland årets vinnande studentprojekt från Designhögskolan hittar vi allt från en utmanare till smartphonen för barn till fjärrstyrda system för att installera 5G-antenner. Foto: Designhögskolan.

Designhögskolan toppar Red Dot Ranking för sjunde året i rad

För sjunde året i rad intar Designhögskolan vid Umeå universitet toppositionen på Red Dot Design Ranking, som listar de främsta designutbildningarna i Nordamerika, Sydamerika och Europa.

Red Dot-rankingen är baserad på designkoncept som skapats av universitetens studenter under de senaste fem åren. Bland årets vinnande studentprojekt från Designhögskolan hittar vi allt från en utmanare till smartphonen för barn till fjärrstyrda system för att installera 5G-antenner.

– Att vi placerar oss i topp igen är verkligen ett bevis på de extraordinära projekt som våra studenter har levererat, säger Thomas Degn, programansvarig för masterprogrammet i avancerad produktdesign. Att de lyckas prestera på den här nivån visar att de kan översätta sina visioner och göra sina designkoncept tillgängliga för alla. Toppositionen på rankingen innebär ett starkt godkännande från den globala designindustrin. Att sen kunna göra det sju år i rad och tio gånger under de senaste tolv åren, det är verkligen speciellt.

Grundare och vd för Red Dot, professor Dr. Peter Zec, berättar att nyckelkriterierna för att bli uppmärksammad vid Red Dot Award är originalitet och förmågan att initiera positiv förändring.

– I Red Dot Award: Design Concept letar vi efter designkoncept som syftar till att forma en bättre morgondag. Vi letar efter uppfinningsrika designers, smarta idéer och lösningar för att skapa något nytt – något extraordinärt, säger professor Dr. Peter Zec.

En smartphone-utmanare för barn

I dagens digitala landskap innebär den tidiga exponeringen av vuxet innehåll som nyhetssändningar, våld och sex att barn tvingas växa upp för fort. Ett av årets vinnande koncept från Designhögskola är Playpal, en lekfull kommunikationsenhet med potential att ersätta smartphones bland små barn och på så sätt hjälpa föräldrar att introducera teknik på ett nytt sätt.

– De flesta föräldrar verkar vara överens om att barn inte ska äga en smartphone i väldigt ung ålder. Men smarttelefonen har gjort det möjligt för barn att vara självständiga eftersom föräldrar nu lätt kan få tag i dem. Med PlayPal siktade vi på att utveckla en enhet som låter föräldrar nå sina barn, samtidigt som den motiverar dem att bli fysiska och att gå ut och utforska och få kontakt med vänner i samma ålder, säger Jovan Vulic, student på masterprogrammet i avancerad produktdesign.

Huvudfunktionen hos Playpal är användningen av moduler för att anpassa upplevelsen. De olika applikationerna kan bytas mellan vänner eller användas för att samarbeta. SoundBox låter till exempel barn jamma tillsammans med sina vänner, spela in och spela upp röster. En ficklampa guidar dem på deras äventyr genom grannskapet. Med kameramodulen kan de fånga intressanta saker runt dem. Playpal låter också barn dela, återuppleva och reflektera över de upplevelser de haft under dagen tillsammans med sina föräldrar, samtidigt som de inleder en hälsosam, långsiktig relation med teknik.

Klättringsfria installationer av 5G-master

I takt med att tekniken fortsätter att röra sig snabbare och snabbare ökar våra krav på datatrafikens hastighet. För att hänga med behöver telekommunikationsinfrastrukturer, som 5G-antenner, förnyas eller uppgraderas. Ett annat studentprojekt från Designhögskolan som prisades Red Dot Award är ett koncept för att vertikalt flytta känslig utrustning på telekomplatser säkert och snabbt samtidigt som det skyddar komponenterna och förebygger skador bland tekniker.

Sinan Altun, en nyutexaminerad från masterprogrammet i avancerad produktdesign, insåg att nuvarande metoder är ineffektiva och att dagens tekniker behövde en specialiserad lösning för att passa deras unika behov.

– De övergripande fördelarna med ASC Sensitive Handling System ger skydd åt värdefulla komponenter, begränsar kraven på klättring för tekniker, sänker den fysiska arbetsbelastningen samtidigt som den sparar tid och energi eftersom lösningen gör användningen av kranar överflödig, säger Sinan Altun.

OM RED DOT Ranking

”Red Dot Design Ranking for Design Concept” uppmärksammar banbrytande designkoncept skapade av företag och institutioner. Rankingen är en återspegling av hållbar design och innovationsförmåga inom en organisation. Bedömningen tar hänsyn till alla nivåer av utmärkelser vid ”Red Dot Award for Design Concept” under de senaste fem åren och rankas på sex hederslistor för företag, designstudior och universitet, i Amerika, Europa, Asien och Stillahavsregionen.

National Taiwan University of Science and Technology behöll sin förstaplats på listan för universitet i Asien och Stillahavsområdet, med Dalian Minzu University och Massey University rankade på andra och tredje plats. Designhögskolan vid Umeå universitet och Savannah College of Art and Design behöll sin första och andra plats på listan för universitet i Nordamerika, Sydamerika och Europa för sjätte året i rad medan University of Montreal, School of Design behöll sin tredjeplats på listan för universitet i Nordamerika, Sydamerika och Europa.

Artikeln är ett pressmeddelande från Umeå universitet 7 oktober 2022.

Sidan publicerades