Bilden visar Erik i vinterkläder, bärandes cykelhjälm och poserandes med sin cykel.

Erik Hortlund väljer att cykla in till jobbet i stan när vädret tillåter. Foto: Fredrik Larsson

”Det bästa med Umeå är att det bor så många eldsjälar här”

Umeåbon Erik har gjort en resa som många kan känna igen sig i: Från innerstadslägenhet och singelliv till att köpa villa utanför stan och bilda familj. Det han främst uppskattar med Umeå är de tydliga årstiderna – även om det kan bli väl mörkt på vintern går solen å andra sidan knappt ner under sommaren.

Erik är född och uppvuxen i Sävar, ett litet samhälle knappt två mil utanför Umeås stadskärna. Bortsett från en tur till Vilhelmina direkt efter gymnasiet har han bott i Umeå hela sitt liv.

– Det var ungdomskärleken som lockade mig till Vilhelmina. Jag var ung och kär och dessutom är naturen däromkring något utöver vanliga. Men jag blev inte långvarig –det tog inte lång tid innan jag bestämde mig för att jag ville tillbaka, säger han.

Ständig tillväxt

Även om Erik valde stadslivet så menar han att just närheten till naturen är en av Umeås stora fördelar. De tydligt skiftande årstiderna är en annan – och alla de möjligheter som staden erbjuder en tredje.

– För mig är Umeå staden som aldrig nöjer sig utan hela tiden vill framåt och bli bättre, säger Erik och fortsätter:

– Det är en enorm skillnad jämfört med hur det var när jag var barn. Nu ser jag den ena lyftkranen efter den andra och sen flygplatsen kom är det ju dessutom enormt smidigt att ta sig hit.

2012 träffade Erik sin livskamrat och ganska snart därefter gifte han sig. Ytterligare en tid senare gick flyttlasset för Erik och hans hustru tillbaka till hemorten Sävar.

– Vi fick nys om att en villa var till salu i Sävar, och när vi gick på visningen var det nästan bara vi där. Vi såg det som en ren lyckoträff och slog till. Det ångrar vi inte en sekund. Det enda jobbiga är att tomten behöver skottas på vintern, det är ju verkligen ett typiskt lyxproblem och inget jag borde klaga på egentligen.

Bilden visar Erik Hortlund som leker i snön med ett av sina barn.

Foto: Fredrik Larsson

Eldsjälarnas stad

I dag är Erik 37 år fyllda, och förutom hustru har han två barn i åldrarna 15 och 4 år. Sävar är det perfekta samhället för en barnfamilj att bo på. Erik menar att de flesta som bor här har egna barn och en liknande livssituation. Och att det är en trygg plats att växa upp på.

– Att det finns en stark sammanhållning och gemenskap märks speciellt under högtider. En julvandring ordnades av några kyrkor och församlingar förra helgen. Det är alltid så otroligt många som kommer ut och vill vara med. Det är en väldigt gemytlig känsla över det hela. Det är perfekt att bo en bit utanför city eftersom vi kan få det bästa av båda världar. Julvandringen är bara en av många aktiviteter och evenemang som anordnas här. I och med att det är så många som engagerar sig i samhället och i varandra hör inte detta till ovanligheterna, säger Erik.

– Det bästa med Umeå är att det bor så många eldsjälar här. Människor vill verkligen väl, stöttar och lyssnar på varandra. Till exempel vet jag en person som håller uppe sin egen skog och mark för allmänhetens skull och för att det fanns en efterfrågan på ett bättre skidspår. För att inte tala om alla engagerade personer i föreningslivet eller inom kyrkan.

Tar sig smidigt in till city

Erik arbetar på Trafikverket på Storgatan inne i Umeå. Det betyder att han dagligen tar sig fram och tillbaka till staden på grund av arbete. Men Erik menar att det nästan går snabbare nu än tidigare – även om avståndet är längre. I alla fall med familjens gemensamma bil. Under stora delar av året väljer Erik i stället cykeln in till stan, en sträcka som tar honom ungefär 45–50 minuter enkel väg.

– Det finns en jättefin cykelbana som går från Sävar in till Umeå. Den är upplyst, går ända in till stan och man behöver aldrig korsa bilvägen. Min son går i skola i Sävar, fritidsaktiviteter skjutsar vi till eller så tar han bussen in till stan, det har funkat väldigt bra.

Det händer också då och då att Erik och hans fru turistar i sin egen stad; tar in på hotell, går på en fin restaurang och passar på att rå om varandra på tu man hand.

– Vi behöver inte åka utanför Umeå för att få en bra upplevelse, allt finns ju här, menar Erik.

När Erik ändå tar sig utanför stadens gränser går resan ofta till Stockholm där delar av hans släkt bor. Han påpekar att det är tempot som är den största skillnaden mellan Stockholm och Umeå och att han tror att människor påverkas mer av ett högt tempo än de själva förstår.

– En dag efter att jag och min son hade varit på Gröna Lund fick jag en rolig idé. Att vi skulle testa att hälsa på människor så som vi gör hemma. Men den här gången bara för att se deras reaktion, som ett litet experiment. Jag kan säga att om vi ens fick ett hej tillbaka var det följt av en väldigt konstig och obekväm blick, säger han och avslutar med ett skratt.

Porträttbild på Erik Hortlund

Foto: Fredrik Larsson

Fakta

Namn: Erik Hortlund

Ålder: 37 år

Nuvarande sysselsättning: Anställd på Trafikverket, avdelningen förarprov

Boende: Villa

Uppväxt: Sävar

Fritidsintressen: Natur, familjeaktiviteter, cykling, spela datorspel med sonen, pyssla

Sidan publicerades