Foto: Cooper and Gorfer

Fullbokat! Herrarna satte oss hit

Fler biljetter släpps den 21 februari kl.10.00
Om ni får förhinder att komma den 6 mars var så snälla och hör av er till Vävens kulturreception mejla info.vaven@umea.se eller ring 090 16 33 00

Giron Sámi Teáhters föreställning bygger på boken med samma namn av Elin Anna Labba. En berättelse om ett mörkt kapitel i Sveriges historia genom de tvångsförflyttades ögon.

Datum: onsdag 6 mars
Tid: 18.00
Lokal: Vävenscenen, plan 1
Längd 75 minuter
Biljetter: Gratisbiljetter släpps 31 januari hämtas i Vävens kulturreception eller bokas via info.vaven@umea.se telefon på 090-16 33 10 Max två biljetter per person.
Biljetter finns också här på tickster.se för den betalar du 10:- i administrationskostnad. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

För hundra år sedan inleddes tvångsförflyttningarna av renskötande samer i Sverige. De första som tvingas flytta lämnar sina hem i tron om att de ska få komma tillbaka. Myndigheterna kallar det för en dislokation. Men på samiska föds ett nytt ord; Bággojohtin (tvångsförflyttning).
Om ett hårt liv, renar som går förlorade och den eviga längtan till sina ursprungliga marker. I samarbete med Umeå teaterförening, Umeå stadsbibliotek och Såhkie Umeå sameförening.

Före teater bjuds vi på ett smakprov ur dansföreställningen Ruohttsot i Öppen foajé kl.17.15 Ruohttsot är lulesamiska och betyder att slå rot. Koreografen/dansaren Jasmine Skog, och dansaren och jojkaren Juhán Niila Stålka framför stycket som är starkt kopplat till byn Jåhkåmåhkke (Jokkmokk) där de bor. Ruohttsot ges i samarbete med Norrlandsoperan.

Sidan publicerades