Seniorträning

Seniorträningen är en kommunal satsning som sedan 2017 arbetat för en ökad fysisk aktivitet bland äldre. Ansvarig för seniorsatsningen är avdelning Bad på fritidsförvaltningen, som anordnar en rad olika fysiska aktiviteter subventionerade för seniorer i kommunen.

Aktuellt: Cirkelträning på Nolia arena

Två dagar i veckan kan du som är 65 år eller äldre träna kostnadsfritt i multihallen på Nolia arena (tidigare Thoren arena). På plats finns ledare som inspirerar, hjälper till att anpassa rörelser efter behov och som kan hjälpa dig att komma igång efter förmåga, dagsform och träningsvana. Träningen är en ledarledd cirkelträning där vi tränar balans, styrka, rörlighet och kondition.

Tillfällen våren 2024

  • Onsdagar, klockan 11–12, slut 28 maj
  • Fredagar, klockan 11–12, slut 31 maj

Du behöver boka din plats till träningen, det gör du via länken nedan. Träningspassen släpps klockan 06.00 en vecka innan passet börjar. Du kan boka och avboka ditt pass fram till två timmar innan passet startar. För att hitta igen cirkelträningen på Nolia arena väljer ni Navet som anläggning. Detta eftersom det är Navet som genomför aktiviteten men hyr tid på Nolia arena.

Vi har en bokningssida och app där du kan läsa mer om och boka klasser och kurser. Du loggar in med dina befintliga inloggningsuppgifter, användarnamnet är din mejladress och lösenordet är oftast de sex första siffrorna i ditt personnummer och du inte har valt något annat.

Har du inga inloggningsuppgifter sen tidigare måste du först registrera dig, det kan du göra antingen på bokningssidan eller i appen.

Instruktion för att registrera sig och boka seniorträning

Vår app Go Active kan du ladda ner direkt via länken nedan men den fungerar endast med mobiltelefon. Du kommer då direkt till din app-butik och ansluts direkt till våra badanläggningar där vi också har seniorträningen.

Ladda hem appen till din mobil direkt (fungerar endast i mobiltelefonen) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du läser det här på dator och vill ladda hem appen till din mobil senare kan du också göra det via Apple Store eller Google Play. Sök på Go Active eller använd länkarna nedan och ange anläggnings-id 028300 för att ansluta till oss.

Hämta app för iOS Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hämta app för Android Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det här passet genomförs i samband med seniorsatsningen och är för dig som är 65+ och träna stavgång med inslag av styrka tillsammans med inspirerande instruktörer. Passet är gratis men behöver bokas i förväg. Passet kräver egna stavar. Samling sker vid MSK arena vid Mariehemsängarna.

Du bokar in dig på passet i vår app eller webbokning (länk dit finns om du klickar på "boka träningspass" här ovanför, scrolla ner till Seniorsatsningen och klicka in på Stavgång, välj sedan kommande måndag för att hitta passet). Passen bokas vecka för vecka precis som med cirkelträningen på Nolia Arena.

 

Tid: Måndagar kl 10.00-11.00 (pågår till 27 maj)

Samling: Vid MSK arena

Vill du som senior/65+ bli tryggare i vatten? Då kan du i delta på 5 tillfällen där du tillsammans med simlärare får träna på att bli tryggare och bättre på att vistas i vatten.

Hajarna 65+ på Navet

Hajarna 65+ genomförs måndag kl. 11.15–12.00 i Navets varma multibassäng där vattedjupet kan anpassas. Gruppen pågår varje måndag från 18 mars fram till 22 april (med undantag för 1 april som är annandag påsk). Gruppen har begränsat antal platser så först till kvarn gäller. Detta är helt subventionerat av Seniorsatsningsprojektet för Umeå Kommun.

Bokning innebär att du är bokad på alla fem tillfällen, det vill säga 18 mars, 25 mars, 8 april, 15 april och 22 april

Platserna släpps 6 mars kl. 15. Bokning sker via vår bokningssida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hajarna 65+ på Storsjöhallen

Hajarna 65+ genomförs på Storsjöhallen i Holmsund onsdagar kl. 19.00–19.40. Start onsdag den 13 mars. Sista tillfället onsdag den 10 april. Gruppen har begränsat antal platser så först till kvarn gäller. Detta är helt subventionerat av Seniorsatsningsprojektet för Umeå Kommun.

Bokning innebär att du är bokad på alla fem tillfällen.

Bokning öppen. Bokning sker via vår bokningssida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du som är 65 år eller äldre kan träna kostnadsfritt på Hemgårdens bad och gyms, Storsjöhallens och Sävar simhalls gym varje vecka.

Hemgårdens bad och gym

Måndagar, klockan 14.00–15.00, mellan 8 januari och 27 maj. Personlig tränare finns tillgänglig i gymmet för att hjälpa till och svara på frågor om träning, gymutrustningen eller utförande.

Anmäl dig till passet i förväg.

Storsjöhallen

Torsdagar, klockan 11.15–12.15, mellan 31 augusti och 21 december. Inga uppehåll. Personlig tränare finns på plats i gymmet och kan ge tips och råd till dig som önskar det.

Anmäl dig i Storsjöhallens reception i samband med första träningspasset.

Sävar simhall

Onsdagar, klockan 10.30–11.30, start 10/1. Personlig tränare finns tillgängliga om du har några frågor gällande maskinerna, övningar, medlemskap eller annat.

Anmäl gärna din närvaro när du kommer eller under tiden du är hos oss.

Umeå kommuns bad bjuder in till seniordagar med fokus på hälsa. Du som är 65 år eller äldre kan delta med subventionerat pris. Navet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Storsjöhallen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Sävar simhall Öppnas i nytt fönster., Vallabadet Öppnas i nytt fönster. och Hemgårdens bad och gym Öppnas i nytt fönster. arrangerar vardera en eller flera seniordagar per år.

Vårens seniordagar är genomförda på våra anläggningar, höstens datum kommer framöver.

Säkra steg är ett digitalt träningsprogram utformat för att förebygga fall bland äldre personer. Programmet är utvecklat tillsammans med äldre personer i ett forskningsprojekt vid Umeå universitet.

Läs mer om Säkra steg Länk till annan webbplats.

Tidigare terminer fick du som är senior veckovis tillgång till nytt digitalt träningspass inspelade av instruktörer på våra bad. I listan nedan finner du några av de träningspassen, och du kan träna dem om och om igen. Tränings­passen är mellan 10 och 40 minuter långa och passar därför bra att göra som en kort rörelsepaus eller som mer intensiv träning.

Flera av passen genomförs till exempel helt stående eller sittande då vi är medvetna om att många har svårt att ligga på golvet, eller har svårt att ta sig ner och upp. Om du väljer ett pass där du inte kan genomföra någon av övningarna så kan du välja att anpassa övningen efter din förmåga eller helt hoppa över den och vila eller göra någon av passets tidigare övningar igen.

Instruktören anpassar träningen så att alla, oavsett nivå, ska kunna delta. För att genomföra passen behöver du inte några redskap, men till vissa kan det vara bra med träningskläder och/eller en matta. Trevlig träning!

Tidigare onlineträningspass

Coreträning

Ett corepass med fem olika övningar. Passet är cirka 10 minuter långt och du behöver en matta och eventuellt träningskläder.

Balansträning

Ett cirka 10 minuter långt balanspass med fyra olika övningar. Passet kräver varken ombyte eller annan utrustning.

Gympa för hela kroppen

Passet är cirka 30 minuter långt och ger träning för hela kroppen. Den utrustning som behövs är lediga kläder, gärna träningsskor på fötterna och en handduk. En yogamatta eller något annat att ligga på kan också vara skönt.

Yinyoga

30 minuter yinyoga för trötta och stela axlar och skuldror. Allt du behöver är något mjukt att sitta/ligga på och en eller två kuddar.

Core med Sofia

Här bjuder vi på ett corepass med fokus på mage och rygg. Vi jobbar med 40 sekunders arbete följt av 20 sekunders vila under tre varv. Passet är cirka 15 minuter långt och det kan vara bra att ha tillgång till en matta och gärna vara ombytt till träningskläder.

Dynamisk Yoga med Anne

Ett lugnt yogapass som körs stående, sittande och ryggliggande. Under passet jobbar du dynamiskt (i rörelse) med rörlighet av alla kroppens leder. Fokus är på rörlighet kring höfter men även ryggrad, händer, fötter, knän och fotleder engageras. Passet utförs med fördel barfota på en yogamatta men har du ingen matta går det fint att stå direkt på golvet i de stående övningarna och sedan sitta/ligga på något så du håller värmen.

Yoga med fokus på höfter och bröstrygg

Ett 25 minuters yogapass med fokus på bröstrygg och höfter. Du behöver ingen tidigare erfarenhet av yoga. Passet utförs sittande och liggande så håll gärna till på en yogamatta om du har, annars på en matta eller filt. Du behöver ha mjuka kläder på dig och vara utan skor. Passet avslutas med en skön avslappning/meditation.

1 Presentation träningsövningar

Sofia Eriksson, friskvårdskoordinator på Navet, bjuder på tips på träning att göra utomhus eller hemma. Del 1 av 5. Vi beklagar det höga bakgrundsljudet! Slå gärna på filmernas undertexter.

2 Överkroppsövningar

Tips på träning att göra utomhus eller hemma. Del 2 av 5. Övningar: magövning, armhävning, dips.

3 Benövningar

Tips på träning att göra utomhus eller hemma. Del 3 av 5. Övningar: step up, utfallssteg, knäböj med vikt.

4 Helkroppsövningar

Tips på träning att göra utomhus eller hemma. Del 4 av 5. Övningar: knäböj mot bänk, bergskläddraren, kettlebell swing.

5 Balansövningar

Tips på träning att göra utomhus eller hemma. Del 5 av 5. Övningar: stjärnan, draken, klockan, kvadraten.

Prenumerera på nyheter om bad

På dessa sidor publicerar vi aktuell information som rör seniorträning och bad. Du kan välja att prenumerera på nyheterna. Som prenumerant får du ett mejl med länk till sidan som en påminnelse.

  • Anmäl dig som prenumerant, fyll i din mejladress och klicka på "OK".
  • Du kan när som helst avsluta din prenumeration.
  • När du anmäler dig samtycker du till att vi sparar och använder din mejladress för att skicka ut nyheter.
  • Läs mer om behandling av din mejladress för denna prenumerationstjänst och dina rättigheter på www.umea.se/prenumerationbehandling Länk till annan webbplats..

När du anmäler dig samtycker du till att vi sparar och använder din mejladress för att skicka ut nyheter.
Läs mer om behandling av din mejladress för denna prenumerationstjänst och dina rättigheter.

Hantera prenumeration
Sidan publicerades www.umea.se/seniortraning