Inför inflytt

Att flytta kan vara en stor förändring både för dig och för dina anhöriga. Här finns tips och information som kan underlätta flytten.

Innan det är dags för dig att flytta in behöver du fundera på vad du vill ta med dig från din tidigare bostad. Till din hjälp kommer här ett förslag på vad du behöver ta med till boendet. Du kan alltid fråga personalen på boendet om fler praktiska tips.

Vad finns i lägenheten?

I lägenheten, som består av ett rum och en toalett, finns säng och madrass. Utöver sängen möblerar du med egna möbler och personliga tillhörigheter. Tänk på att möbleringen ska vara praktiskt både för dig och för personalen. Tänk också på att eventuella hjälpmedel ska rymmas i lägenheten.

Det här är ett förslag som kan hjälpa dig när det är dags att packa inför flytten. Prata gärna med enhetschef eftersom det kan skilja sig mellan olika boenden.

Saker som du behöver ta med dig när du flyttar in:

  • Personliga hygienartiklar som till exempel schampo, duschtvål, mjukgörande kräm, tandborste, tandkräm, mugg till tandborsten, hårborste/kam, rakapparat/rakhyvel, nagelsax, nagelfil, fotfil, febertermometer för örat, solskyddsfaktor.
  • Kläder
  • Nattkläder
  • Ett par inneskor som sitter bra på foten (t.ex en sandal med hälrem)
  • Kläder för utevistelse utifrån årstid

Saker som är bra att du också tar med dig vid flytten:

  • Tvättkorg
  • Städredskap: toalettborste, duschskrapa med långt skaft, golvborste med långt skaft (rengöringsmedel för städning tillhandahålls av boendet).
  • 2 st kuddar och 2 st täcken
  • 3 st påslakan, 4 st örngott, 3 st lakan (gärna dra-på-lakan)
  • 6 st handdukar och 4 st badlakan
  • Pläd/filt, överkast
  • Golvlampa och sänglampa samt extra glödlampor
  • Gardiner
  • Bordsfläkt (för varma sommardagar/-nätter)
  • Fotografier eller andra föremål som betyder mycket för dig
  • Mobiltelefon (om du vill ringa eller ta emot samtal)

Viktigt att komma ihåg:

  • Märk kläder, sänglinnen, handdukar, tvättkorg m.m. med ditt namn. Personalen sköter tvätten och alla kläder behöver tåla tvätt i tvättmaskin på 40–60 grader.
  • För att minska fallrisken rekommenderar vi att du inte har några mattor och att sladdar fästs längs väggen.
  • Bra belysning är viktigt, ta gärna med en golvlampa som lätt kan flyttas och en sänglampa.
  • Respektera vår brandrutin och använd inte levande ljus.

Posthantering

Kontakta Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och folkbokför dig på vård- och omsorgsboendet. Om företrädare eller anhörig ska hjälpa dig med din post ska ni ansöka om särskild postadress Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hos Skatteverket.

Hemförsäkring

Vi rekommenderar att du ordnar med hemförsäkring och en allriskförsäkring inför inflytt till vård- och omsorgsboendet. Kontakta ditt försäkringsbolag.

Värdesaker

Boendet ansvarar inte för värdesaker. Vill man ha med sig värdesaker, som exempelvis smycken kan det vara en god idé att ersätta dyra smycken till mindre värdefulla kopior.

Kontanthantering och inköp

Du hanterar och ansvarar själv för dina kontanter och inköp. Om du skulle behöva hjälp med kontanthanteringen är det i första hand god man, förvaltare eller närstående som hjälper dig med detta.

Bostadstillägg

Som pensionär kan du vara berättigad bostadstillägg. Din boendekostnad, dina inkomster, tillgångar och familjesituation avgör vad du kan få i bostadstillägg. Läs mer om tillägget, testa om du är berättigad och ansök på www.pensionsmyndigheten.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

TV, internet, telefoni och dagstidningar

Gemensam tv med basutbud (SVT 1, SVT 2, TV4) finns i gemensamhetslokalen. Vill du ha egen dagstidningsprenumeration, tv, telefon eller internet i din lägenhet ordnar du själv med detta och med eget abonnemang.

Fönster och gardiner

Torkning av fönster och byte av gardiner ansvarar du som hyresgäst för, ett alternativ är att anlita ett privat städföretag.

Besök hos läkare m.fl.

Om du behöver stöd vid besök hos läkare, tandläkare, optiker, frisör, fotvård och andra privata möten tar du i första hand hjälp av anhörig eller företrädare.

När du flyttar in tas du emot av personal på boendet. De första dagarna handlar mest om att du ska få komma till rätta i din nya bostad och att du och personalen ska lära känna varandra.

Du kommer också att erbjudas ett välkomstsamtal tillsammans med din kontaktpersonal och om du vill kan dina anhöriga delta.

Kontaktpersonal

En ur personalen på enheten kommer att vara din kontaktpersonal. Hen har ett särskilt ansvar för att tillsammans med dig utforma din vardag som du vill ha det, så långt det är möjligt. Vem den personen är får du information om under den första veckan på boendet.

Det är i första hand till din kontaktpersonal som du ska vända dig om du har frågor eller synpunkter. Om du vill kan kontaktpersonalen också hålla kontakt med dina anhöriga.

Mer information får du när du flyttat in på boendet. Du kan alltid kontakta personalen på boendet om du har frågor.

När du flyttar in i ett vård- och omsorgsboende är du ansvarig för att teckna den/de försäkringar som krävs för ditt boende. Umeå kommun har inget ersättningsansvar oavsett om det är förstörda saker eller självriskkostnader. Det är därför viktigt att du har tecknat den/de försäkringar som krävs.

En hemförsäkring kan behöva kompletteras utifrån de behov som just du har. En allriskförsäkring, ibland kallad oturs- eller drulleförsäkring, kan vara lämplig att teckna ifall du råkar ut för något som den vanliga boendeförsäkringen inte täcker.

Kontakta ditt försäkringsbolag för att få korrekt information om vilken typ av försäkring/försäkringar som är lämpligast för dig som hyresgäst på ett vård- och omsorgsboende.

Sidan publicerades