illustration där tre personer möts i trafiken, en gående, en cyklist och en bilist.

Klicka på bilden och se filmen om Kollvisionen.

Kollvisionen, samverkan i trafiken

Viktigt med samspel i trafiken

När staden växer blir vi fler som ska samsas i trafiken. Ibland kan du uppleva stress, känna osäkerhet och bli frustrerad. Men det behöver ju inte vara så. Tillsammans kan vi göra Umeå till en vänligare och tryggare kommun där ingen behöver skadas eller dödas i trafiken. Det börjar med att vi ser varandra.

Hur ska vi minska antalet trafikolyckor i Umeå? Vi tror på samarbete, hänsyn och respekt. Grunden för ett bra samspel i trafiken är koll på trafikreglerna. När vi har koll ser vi våra medtrafikanter och agerar tillsammans med dem. Oavsett om vi kör bil, cyklar eller går.

Att ha koll är inte svårt. Det kan handla om något så enkelt som att cykla på höger sida och att gå på vänster sida på en gemensam gång- och cykelbana. Nu hjälps vi åt – och ger Umeå bättre koll i trafiken.

Det är det som är kollvisionen.

Kollvisionen är en del av Umeå kommuns arbete med trafiksäkerhet.

Trafiksäkerhetsprogrammet

Så här kan du hjälpa till

Visa hänsyn, håll ögonkontakt, anpassa hastigheten och följa trafikreglerna är vad Kollvisionen handlar om. Så här kan du hjälpa till och ha koll:

symbol ett öga

Ögonkontakt

Ingen är tankeläsare. Ögonkontakt kan i de flesta fall hjälpa för att undvika olyckor. Håll koll på dina medtrafikanter och se dig alltid för i situationer där du möter en annan trafikant. Ögonkontakt är alltid viktigt, men framför allt i korsningar.

symbol händer

Visa hänsyn

Att visa hänsyn är A och O i alla förhållanden. När du rör dig i trafiken kan du tänka att du är i ett för­hållande med alla andra som också rör sig där. För att förhållandet ska fungera är det viktigt med tillit, att se varandra och att visa hänsyn till de andras situation. På så sätt hjälps vi åt för att undvika konflikter.

symbol klocka

Anpassa hastigheten

Genom att anpassa hastigheten både till underlaget och dina medtrafikanter blir det lättare att ha koll. Även om du gör rätt så kan dina medtrafikanter ibland göra det mest oväntade. I trafiken uppstår situationer väldigt snabbt och det gäller att vara beredd.

symbol gatukorsning

Följ trafikreglerna

Om alla följer trafikreglerna så fungerar samspelet mycket bättre och många olyckor kan undvikas. För att underlätta för dig att ha koll har vi sammanställt de viktigaste trafikreglerna för samspel i trafiken.

Läs om trafikregler

 • Kontakt

  Kollvisionen

  Samverkan i trafiken

  kollvisionen@umea.se
 • Kontakt

  Trafikfrågor, allmänna

  Kontakta oss om har du frågor om trafikplanering och trafiksäkerhet

  090-16 14 60

  Tisdagar 09-11, torsdagar 13-15

Sidan publicerades www.umea.se/kollvisionen