Svetsgnistor sprutar vid arbete i en verkstad.

Umeå kommun ökar starkt i näringslivsranking

Näringslivet i Umeå går som tåget. Efter ett par motiga år tar Umeå kommun nu ett stort kliv i den årliga ranking som Svenskt Näringsliv genomför. Kommunen går upp 35 placeringar från 179 till 144.

– Det här känns förstås väldigt bra. Det är inte minst ett kvitto på det arbete som kommunen har gjort de senaste åren med att fördjupa och förbättra relationerna med näringslivet i kommunen. Under pandemin har vi gjort ett stort antal insatser för att underlätta för näringslivet och det är en viktig förklaring till att vi nu tar det här klivet i rankingen, säger Hans Lindberg (S), kommunstyrelsens ordförande, Umeå kommun.

I årets ranking har 32 000 företagare i hela landet utvärderat förutsättningarna att bedriva näringsverksamhet i hemkommunen. I rankingen undersöks bland annat attityder, service och bemötande, men också hur upphandling och kommunal konkurrens hanteras liksom hur kommunikationen med kommunen fungerar. Svenskt Näringsliv tittar även på kommuner som är uthålliga och förbättrar villkoren för företagen flera år i rad.

Enligt resultatet är det möjligt att ha ett bra företagsklimat oavsett var i landet kommunen är belägen. 15 av landets 21 län har åtminstone en kommun på topp 50-listan.

Bästa storstad är Stockholm på plats 90 och bästa större stad är Karlstad på plats 89. Sämst går det för Sveriges landsbygdskommuner som har en snittranking på 185.

Umeå klättrar alltså 35 placeringar på totalrankingen till plats 144 och finns nu även på plats 10 bland kommuner med över 50 000 invånare.

– Det här är resultat som vi förstås är väldigt glada över, totalt innebär det en förbättring med 50 platser sedan 2019. Men vi är förstås inte nöjda. Vi har en hel del att fortsätta arbeta med och inte minst bör vi bör ta en högre placering när vi jämför Umeå med övriga större städer i Sverige, säger Åsa Fällman, biträdande näringslivschef, Umeå kommun.

Mer information

Kontakt

Hans Lindberg (S)
ordförande
kommunstyrelsen
Umeå kommun
070-589 01 66
hans.lindberg@umea.se

Peter Juneblad
näringslivsdirektör
Umeå kommun
070-225 72 15
peter.juneblad@umea.se

Åsa Fällman
biträdande näringslivschef/Innovation
Umeå kommun
070-601 68 31
asa.fallman@umea.se

Sidan publicerades