
Byggandet av en mobil bastu på Holmön. Fotograf: Nathalie Hjalmarsson
Allt fler byar söker Umeå kommuns landsbygdsstöd
Under 2024 beviljades 26 projekt Umeå kommuns landsbygdsstöd, motsvarande 600 000 kronor. En flyttbar bastu på Holmön, en ny motorburen ungdomsgård i Rödåsel och upprustade vandringsleder i flera byar är några exempel på insatser som föreningar gjort med hjälp av landsbygdsstödet.
Umeå kommuns landsbygdsstöd, Stöd till lokalt ledd utveckling (LLU-stöd), är ett av kommunens stöd till föreningslivet på Umeås landsbygder. Stödet finns för att underlätta och stötta lokala initiativ som gynnar bygden och bidrar till lokal utveckling.
Under 2024 har 26 projekt beviljats landsbygdsstöd, vilket är en ökning med nio projekt jämfört med 2023. Ökningen kan främst förklaras av att stödets årsbudget fick en förstärkning på 150 000 kronor under hösten 2024, vilket gjorde att fler projekt kunde beviljas.
Många insatser utvecklar det rörliga friluftslivet
Många projekt har fokuserat på upprustning och skyltning av vandringsleder samt skapande av mötesplatser, exempelvis grillstugor. Andra har handlat om byagemensamma evenemang så som föreläsningar och arrangemang.
Några projekt som sticker ut lite extra är bland annat Rödåsel IK som beviljades landsbygdsstöd för att skapa en motorgård för byns unga tillsammans med det lokala företaget Umeå Offroad. Här har unga i åldrarna 15–20 år fått lära sig att laga och utveckla sina fordon och genomföra olika aktiviteter i byn. Projektet blev så lyckat att det nu fått ytterligare finansiering från organisationen Youth 2030 Movement i syfte att vidareutveckla verksamheten.
Holmöns Utvecklingsforum beviljades stöd för att bygga en mobil bastu tillsammans med studenter från Umeå Arkitekthögskola. Bastun kommer vara öppen och tillgänglig för alla och bidrar till att främja det rörliga friluftslivet på ön.
Friluftsfrämjandets lokalförening i Botsmark beviljades medel för att rusta upp det gamla brandtornet på Loberget, något som efterlängtats av bybor i många år. Planen är att öppna brandtornet för att öka kunskapen om byns historia och skogsbrandsövervakning.
Fler byar söker landsbygdsstöd
Under 2024 beviljades landsbygdsstöd till fem byar som inte tidigare sökt stödet, vilket kommunens landsbygdsstrateger tycker är extra roligt. Dessa byar är Norrbyn, Sunnansjö, Klabböle, Fällforsån och Innertavle. I samband med träffar som genomfördes när Umeå kommuns landsbygdsprogram var ute på remiss förra året så lyftes landsbygdsstödet särskilt.
– Vi märker att informationsträffar ute i byarna får genomslagskraft, det sänker tröskeln för fler att söka vårt landsbygdsstöd. Under träffarna får föreningar också möjlighet att bolla idéer med oss, vilket är uppskattat, säger Linn Alexandersson, landsbygdsstrateg på Umeå kommun.
Under 2024 har även en broschyr och affisch tagits fram för att sprida information om landsbygdsstödet, vilka delats ut i lokala mötesplatser i byarna. Flera beviljade projekt har också lyfts fram som goda exempel genom nyhetsartiklar på kommunens webb.
Över 120 projekt på sex år
Under hela stödperioden, åren 2018–2024, har 121 projekt beviljats LLU-stöd motsvarande 2,9 miljoner kronor. Samtliga projekt har på olika sätt stärkt och främjat lokal utveckling på Umeås landsbygder.
Landsbygdsstödet är mycket uppskattat bland de sökande. Flera föreningar lyfter fram det positiva med att det är enkelt att söka och att handläggningstiden är snabb med max fyra veckor till beslut. Stödet går också att söka löpande under hela året.
– Föreningar som beviljats landsbygdsstödet blir många gånger motiverade att söka fler slags stöd för att utveckla sina bygder, vilket skapar stora mervärden, säger Linn.
Mer information
Läs mer om vilka projekt som beviljats landsbygdsstöd i årsrapporten för 2024. Öppnas i nytt fönster.