En man skruvar ihop en altan.

Ny e-tjänst ska underlätta att söka bygglov

Bygglov lanserar nya e-tjänster för dig som ska ansöka om lov eller göra en anmälan. Om du är på gång att skicka en ansökan kan det vara värt att invänta de nya e-tjänsterna. Då får du bland annat bättre möjlighet att följa ditt ärende och det blir enklare att göra eventuella kompletteringar.

– Många har frågat efter möjligheten att följa sitt ärende, komplettera ärendet och kommunicera enkelt med sin handläggare. Nu byter vi system för vår ärendehantering och lanserar samtidigt nya e-tjänster för att kunna erbjuda bättre service till sökande och andra inblandade. Med de nya tjänsterna får du som söker notiser om varje framsteg i handläggningen. Vi blir mer transparenta, säger Nicklas Fryksten, bygglovschef.

Från och med 21 november 2023 kan du som ska söka bygglov börja använda de nya e-tjänsterna. Bytet av e-tjänster sker stegvis och under tiden kan det bli både störningar och längre handläggningstid. Ansöker du från och med torsdag 16 november men innan den 21 november registrerar handläggaren din ansökan manuellt i det nya systemet.

E-tjänsterna och det nya ärendehanteringssystemet gör att bygglovsavdelningen kan arbeta smartare och mer effektivt.

Vad innebär bytet för dig som redan har ansökt?

Om du ansökt om lov, förhandsbesked, strandskydd eller gjort en anmälan före torsdag 16 november handlägger vi ditt ärende klart i vårt nuvarande ärendehanteringssystem. Du kommer tyvärr inte kunna använda de nya e-tjänsterna i ditt ärende.

Vad innebär bytet för dig som kontrollansvarig?

Som kontrollansvarig behöver du hålla koll på om ansökan eller anmälan är gjord före eller efter 16 november för att veta om du kan använda de nya e-tjänsterna. Enklast blir att titta på diarienumrets utformning:

  • Ett snedstreck i diarienumret ”/” (exempelvis BN-2023/00001) betyder att ärendet handläggs i det gamla ärendehanteringssystemet.
  • Ett bindestreck i diarienumret ”-” (exempelvis BN 2024-000001) betyder att ärendet finns i det nya systemet och att du kan använda de nya e-tjänsterna.
Sidan publicerades