Bild

Bo bra som senior

Att ha ett boende som gör att du kan bo kvar och fortsätta vara självständig är en viktig del i livet. Bostaden ska passa ditt liv, dina intressen, din hälsa och din ekonomi. Under senare delen av livet förändras ofta både hälsan och ekonomin. Därför är det viktigt att tänka över sin boendesituation och skaffa sig kunskap om vilka möjligheter som finns för att bo bra på äldre dar. Här finns tips och hänvisningar till mer information som kan guida dig.

Hur skulle din bostad fungera om din livssituation förändrades?

Det är bra att tänka till i god tid så att bostaden fungerar även om livssituationen förändras. Här nedan finns några vanliga situationer som kan uppstå, reflektera gärna över hur de skulle påverka dig.

Det finns många sorters hjälpmedel som kan underlätta vardagen.

Vissa situationer kan dock vara utmanande när man börjar använda hjälpmedel. Till exempel om du börjar att använda en rollator, hur fungerar det då när du ska gå i trappor? Var ska rollatorn förvaras? Hur får jag med mig rollatorn om jag ska ut och resa?

Prata med arbetsterapeut eller sjukgymnast om du har frågor krig dina hjälpmedel.

Det kan även finns en möjlighet att anpassa bostaden.

Läs mer om hjälpmedel och bostadsanpassning

Att förlora en partner är en stor förändring i livet. Förutom sorg och saknad leder det ofta även till ändrade praktiska och ekonomiska förutsättningar. Om jag inte kan ta hand om hemmet på egen hand, finns det andra personer i min närhet som kan hjälpa mig? Vilket stöd kan jag söka på annat håll?

Om du själv inte kan köra bil är det viktigt att se vilka andra möjligheter som finns. Vilka behov av transporter har du och vilka lösningar finns som passar dig? Finns det andra som du kan åka tillsammans med? Var ligger närmaste busshållplats?

Information om bussresor

Länstrafikens hemsida (tabussen.nu) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Information om färdtjänst

Färdtjänst

De valde att byta bostad – för friheten och framtiden

UllaBritt och Ulf valde att sälja sin villa och flytta till en bostad som är lämplig att åldra i. Det är ett av de bästa besluten de tagit och de tycker att fler borde göra samma sak.

Läs hela intervjun

Boendeformer

Fastighetsägare och mäklare

Om du i dagsläget bor i en lägenhet och trivs i området men skulle behöva en mer tillänglig bostad, kanske med hiss eller på markplan, kontakta din fastighetsägare. Ofta finns det möjlighet att byta lägenhet.

Lista över olika fastighetsägare och mäklare Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Seniorboende, trygghetsboende

Dessa bostadsformer som är anpassade för dig som senior byggs och drivs av privata fastighetsägare samt av det kommunalägda AB Bostaden.

Läs mer om bostadsformerna samt kontaktuppgifter

Bostadstillägg

Bostadstillägg är ett skattefritt tillägg till den allmänna pensionen som du ansöker om själv hos Pensionsmyndigheten. Din bostadskostnad, inkomster och eventuella tillgångar avgör om du kan få bostadstillägg.

Innan du ansöker kan du göra en beräkning på Pensionsmyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan också anmäla dig till ett digitalt informationsmöte om bostadstillägg Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.(Pensionsmyndigheten)

Stadsplanering och byggande

Umeå är mitt uppe i sin mest expansiva fas någonsin, vi fördubblar vår befolkning på mindre än femtio år.

Läs mer om stadsplanering och byggande

För att skapa förutsättningar för alla i kommunen att leva i goda bostäder samt att ändamålsenliga åtgärder förbereds och genomförs finns bostadsförsörjningsprogrammet, en konkretisering av översiktsplanen där frågor som rör bostadsförsörjning tydliggöras och planeras.

Läs mer om bostadsförsörjningsprogrammet

Det finns många olika parametrar som avgör valet av bostad. Hyra, köpa eller bygga och vilket område passar bäst? Umeå består som alla städer av en rad olika stadsdelar, alla med sin charm, sin profil och sina upplevelser. För att orientera sig – både historiskt och geografiskt – kan det vara klokt att läsa på lite om stadens olika ansikten och dess landmärken.

Läs mer om stadsdelar och områden

Så trivs äldre i flerbostadshus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (rapport)

Sidan publicerades