Två personer står vid ett bord

Olivia Lundberg, verksamhetsutvecklare och Linus Nordström, planarkitekt, är två av de senaste rekryteringarna till Fysisk planering. Både Olivia och Linus kommer från privat sektor där de arbetat som konsulter inom IT och stadsutveckling. De båda var nyfikna på ett testa på att jobba i en kommun efter att tidigare jobbat i uppdrag till kommuner i olika projekt.

Två medarbetare med hjärta för Umeå

Ett flyttlass gick från Barcelona och det andra från Stockholm. Båda längtade efter riktig vinter och snö och ville jobba i en större organisation. Vi har träffat de två senaste tillskotten på avdelningen Fysisk planering; Olivia Lundberg, ny verksamhetsutvecklare och Linus Nordström, planarkitekt.

– Min första tanke när vi skulle flytta tillbaka till Sverige var inte att bo i Skåne. Även om jag kommer från Lund så var jag och min familj inställda på att testa något nytt och det kändes spännande att flytta till Norrland. Det är något exotiskt med Västerbotten och att komma så nära naturen och ha riktig vinter. Umeå känns som en bra uppväxtmiljö och dessutom har jag kompisar som pluggat här som har mycket gott att säga om staden, säger Linus Nordström.

Linus har de senaste 20 åren varit bosatt i Barcelona och arbetat som arkitekt på arkitektbyrå inom stadsplanering. Efter så många år som konsult i ett mindre företag med jobb ofta i uppdrag till kommuner var han nyfiken på att testa att byta sida och se andra sidan av bordet.

– I min tidigare roll på byrå gjorde jag bara en del av arbetet men nu som planarkitekt får jag ta ett större helhets­grepp. Min roll blir mer projektledande och koordinerande, både internt och externt, säger Linus Nordström.

Ville jobba i en större organisation

Olivia är född och uppvuxen i Umeå och har de senaste åren arbetat i Stockholm som konsult inom IT och digitalisering. Precis som Linus var hon också intresserad av att jobba åt en större organisation.

– Som konsult jobbade jag i projekt där jag oftast var inblandad i avgränsade delar av kundernas verksamheter och tappade helhet och långsiktighet. Därför känns det nu roligt att ingå i ett större sammanhang där jag också får vara med och se resultatet av mitt arbete på ett annat sätt. I min nya tjänst är jag verksamhetsutvecklare och mina arbets­uppgifter är främst kopplade till kvalité och digitalisering. Det handlar helt enkelt om att se till att avdelningen utvecklas så att vi kan fortsätta utföra vårt uppdrag, men göra det ännu bättre, säger Olivia Lundberg.

Olivia och Linus sitter båda högst upp i stadshuset på avdelningen för Fysisk planering. Det är här som planerna för olika områden i Umeå sätts på pränt. Vad får man bygga, hur får marken användas och hur ska bebyggelsen se ut? Detaljplanering är komplext och det behövs ofta många olika kompetenser för att skapa bra planer och Olivia och Linus är två viktiga pusselbitar.

Vad är era upplevelser av kommunen som arbetsplats så här långt?

– Jag hittills har träffat många trevliga människor på vad som känns som en härlig arbetsplats, säger Linus Nordström.

– Jag är positivt överraskad. Det är lätt att samverka och nätverka mellan avdelningarna. Det finns många att vända sig till och man tar verkligen tillvara på kompetensen internt och tar hjälp av varandra, säger Olivia Lundberg.

Två personer är ute och promenerar utanför Stadshuset

Olivia uppskattar enkelheten och tillgängligheten som Umeå erbjuder – att du kan cykla överallt. Och Linus njuter av snön och det nyfunna intresset – att åka längdskidor.

Vad är det bästa med Umeå?

– Det bästa med Umeå är naturen och att det är närmare till fjäll för att vandra och åka skidor.
Tidigare har vi mest bara åkt utför eftersom vi inte har snö i Skåne. Men nu har jag köpt längdskidor, det är kul att testa nya saker. Än så länge är det Olles spår på Umedalen som det åks mest i, säger Linus Nordström.

– Förutom att jag har mina vänner och familj här, så tycker jag att Umeå är en alldeles lagom stor stad där allt jag behöver finns nära. Jag kan cykla överallt, får riktig vinter och det finns bra utbud av både restauranger och butiker. Långsiktigt känns Umeå som en självklar stad att bo i, säger Olivia Lundberg.

Kort om avdelningen Fysisk planering

Umeå växer och har som mål att nå 200 000 invånare till 2050. En viktig del för att uppnå det är att se till att det byggs fler bostäder. Umeå kommun har som uppdrag att skapa förutsättningar för Umeås bostadsbyggande och här har avdelningen Fysisk planering en viktig och utvecklande roll.

På avdelningen jobbar bland annat planarkitekter och samhällsplanerare. De arbetar med att skapa en långsiktig hållbar tillväxt genom planering av hela vår kommun. Här ingår delar som detaljplanering, förhandsbesked och översiktsplanering.

Vill du veta mer om oss eller skicka in en spontanansökan? Tveka inte att höra av dig!

Sidan publicerades