Bild på de som jobbar med GIS och kartutveckling

På bilden (från vänster) syns Olle Åberg (Kartingenjör), Alexander Kennedy Sandelin (GIS-utvecklare), Marika Jacobsson (GIS-ingenjör), Mattias Clerselius (Systemutvecklare) och Marcus Edmark Lindh (Kartutvecklare).

Lantmäteri

Hej! Är du nyfiken på våra kollegor inom Lantmäteri? Här berättar de om lite om sin vardag. Geografiska informationssystem (GIS) och kartutveckling på Lantmäteriavdelningen, Umeå kommun.

Vi är i en intensiv utvecklingsfas där vi uppgraderar hela kommunens GIS-infrastruktur för att kunna möta framtidens kartbehov. Att jobba som kartutvecklare och GIS:are är väldigt spännande och utvecklande. Det sker hela tiden teknikutveckling inom vårt område och det gäller att hänga med. Dagen kan börja med datatvättning och gruppering av kartinformation. Därefter har vi kanske ett kundmöte där någon vill skapa en webbkarta för att visa medborgarna hur ett framtida bostadsområde ska ta form i en 3D-miljö, eller vilka cykelvägar som har plogats i realtid. Det kan också vara en grupp handläggare som behöver göra en analys över hur många lekparker det finns inom 300 meter från varje barn för att planera vart de behöver lägga mer resurser.

Just nu är det mycket fokus på att utveckla kommunens framtida karttjänster. Det kodas i utvecklingsgänget, samtidigt som vi genomfört användartester i olika sammanhang för att se om det vi programmerat uppfyller användarnas behov. Genom att sitta tillsammans vid kodning, så kallad pair programming, kan vi både lära varandra, göra koden effektivare och upptäcka fel i ett tidigt skede.

Marcus och Mattias utvecklar kod tillsammans.

Marcus och Mattias utvecklar kod tillsammans.

Användartest som denna vecka genomfördes av två kognitionsvetarstudenter.

Användartest som denna vecka genomfördes av två kognitionsvetarstudenter.

Det bästa med vårt jobb är att göra saker som kommer till nytta för våra medborgare. Det är väldigt roligt att vara involverad i samhällsbyggnadsprocessens alla delar och förstå hur allt hänger ihop. Den kunskapen använder vi för att utveckla karttjänsterna som många av kommunens handläggare använder i sitt dagliga arbete och för att nå ut med information som efterfrågas av medborgarna. "Att kommunicera data formar vår framtida sanning" - Nancy Duarte

Det finns olika sätt att kommunicera geografiska data på. Vi jobbar både med digitala kartor, analoga kartor, webbkartor, tryckta kartor, kartor på mobiler, på datorskärmar, på pekskärmar i storformat och fysiska 3D-kartor.

Här har vi några exempel på projekt som är på gång i Umeå kommun Projektkartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. , Namnkartan Länk till annan webbplats.

Bild på personer på Lantmäteri som döljer sig bakom kartor

Här på Lantmäteri gillar vi kartor, i ALLA former

På fredagar avslutar vi ofta veckan tillsammans med fredagsfika. Just denna vecka så hade vi besök från stadsarkitekten Anna Flatholm som berättade om sitt uppgrag och aktuella projekt. Vi tackar också av vår LIA-praktikant Tina.

Sidan publicerades