Tre studenter samtalar utanför Lindellhallen, Campus Umeå.

Umeå universitet rankas i flera kategorier som det bästa universitet i världen – i undersökningen som heter International Student Barometer (ISB).

Universitetet bäst i världen på campusliv och nöjda studenter

International Student Barometer (ISB) rankar Umeå universitet som världsetta i flera av undersökningens kategorier. Undersökningen bygger på röster från drygt 120 000 studenter världen över.

I den senaste International Student Barometer (ISB), som bygger på röster från drygt 120 000 studenter världen över, rankas Umeå universitet som nummer ett av alla deltagande universitet i världen när det kommer till boende och campusliv (living), stödtjänster (support) och sammantagen nöjdhet (overall satisfaction).

Studenter rekommenderar Umeå

Umeå universitet utmärkte sig inte bara inom huvudkategorierna, utan kammade också hem topplaceringen på frågan om sammantagen upplevd lycka (overall happpiness). Dessutom så svarade 86,2 procent av de internationella studenterna att de skulle rekommendera Umeå universitet till vänner och familj, vilket gör att Umeå universitet hamnar på förstaplatsen bland de deltagande svenska universiteten och på plats fem i Europa. När det gäller förberedelser för karriären (career goal preparation) blev universitetet etta i både Sverige och Europa.

En omfattande undersökning

Undersökningen besvarades av internationella studenter från 137 universitet världen över under hösten 2023. Totalt deltog tio svenska universitet i undersökningen. Det gör den till en av de största enkätundersökningarna i sitt slag och ger en bra indikation av studentupplevelser på global skala.

Om undersökningen

Umeå universitet uppnådde en hög svarsfrekvens på 62 procent, med totalt 425 internationella utbytes- och avgiftsstudenter som svarade på enkäten. Detta engagemang understryker universitetets internationella studenters vilja att dela sina upplevelser och bidrar till att universitetet kan fortsätta förbättras och utvecklas. Totalt deltog 121 418 studenter från hela världen i undersökningen.

Undersökningen International Student Barometer 2023 Wave 2 har tagits fram och administreras av International Graduate Insight Group (I-Graduate) – en oberoende benchmarking- och forskningstjänst – och har besvarats av utbytesstudenter och andra internationella studenter. Totalt deltog 121 418 studenter från 137 högre lärosäten globalt mellan oktober och december 2023.

Läs mer om ISB på organisationens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerades