Navet stänger efter fynd av legionella

Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Umeå har beslutat att stänga Navet och duschutrymmena hos Umeå Sport och Motion, USM. Navet har i samband med provtagning hittat halter av bakterien legionella i en dusch.

– Vi stänger Navet som en försiktighetsåtgärd. Legionella kan ge ett lindrigt influensaliknande symtom som oftast läker av sig själv. Du kan också få en allvarlig lunginflammation som behöver behandlas med antibiotika, säger miljöinspektör Kristina Hägglund.

Tillväxten av bakterierna upptäcktes i samband med en provtagning på Navet. Nu ska fastighetsägaren göra åtgärder i lokalen.

– När det är gjort ska nya prover tas och analyseras vilket vi räknar med tar minst 10 dagar, säger Åsa Säfsten Boman, tillförordnad verksamhetschef på Fritid bad, Umeå kommun.

Av försiktighetsskäl stänger Miljö- och hälsoskydd även duschutrymmena på Umeå Sport och Motion, som ligger i samma byggnad. Själva träningslokalen är fortsatt öppen och där finns ingen risk för smitta.

Legionella smittar genom att du andas in små vattendroppar där det finns legionellabakterier. Bakterierna förökar sig i stillastående vatten och kan förorena vatten i exempelvis vattenledningar, klimatanläggningar, duschar och bubbelpooler.

– Det är inte farligt att dricka vatten med legionella, förklarar Kristina Hägglund.

Inkubationstiden är oftast 5–6 dygn. Men det kan även dröja uppemot tio dagar från att en person råkat ut för legionellabakterier till att symtom uppstår.

Det är främst personer med nedsatt immunförsvar som blir svårt sjuka, men även äldre och personer som röker har en ökad risk att bli sjuka. Legionella smittar inte mellan människor.

– Mår du bra behöver du inte oroa dig, men får du symtom som kan bero på legionella är det bra att nämna om du har varit på en simhall när du kontaktar vården, säger Maria Marklund, smittskyddsläkare, Region Västerbotten.­

Sidan publicerades