Porträtt av kvinna vid en tavla.

Italienska forskaren Lily Scarponi från Rom poserar gärna vid Me too-konstverket Listen av konstnären Camilla Akraka på Stadshuset.

"Allemansrätten är det finaste ordet på svenska"

– Jag var nyfiken på att komma till Umeå och lära mig mer om jämställd stadsplanering eftersom jag fokuserar min avhandling på "Det könade landskapet" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., säger forskaren och stadsplaneraren Lily Scarponi som i vår har praktiserat hos jämställdhetsstragerna Linda Gustafsson och Annika Dahlén på Strategisk utveckling.

Lily Scarponi har deltagit i turen "Det könade landskapet" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. fyra gånger (!), och säger sig ha fått en djupare förståelse för hur långt Sverige, särskilt Umeå, har kommit i jämställdhetsarbetet inom kommunal förvaltning.

– Det är fascinerande hur Umeå har utvecklats från 70-talets feministiska rörelse till det genuspräglade landskap som staden har idag, och som representerar en inspiration för resten av världen. Användningen av jämställdhetsintegrering i kommunens arbete, med betoning på kultur och livsstil, är vad som drog mig hit, säger hon.

Italienska kvinnor otrygga i stadsmiljöer

Forskaren Lily Scarponi är knuten till universitetet i Florens men även till forskningsstiftelsen Transform Transport Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Milano. Genom projektet STEP UP – Walkability for Women in Milan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har hon forskat på hur uppfattningen av bättre gatbelysning, ökad mänsklig aktivitet utomhus och design kan minska känslan av otrygghet för kvinnor i stadsmiljöer.

– En tredjedel av alla italienska kvinnor undviker att lämna sina hem på kvällen på grund av rädsla; våra studier visar att genomtänkt stadsplanering kan göra stor skillnad för säkerheten på våra gator, vilket Umeå också är ett bevis på, säger hon.

Umeå – en öppen och inkluderande stad

Framöver ser hon en värld där jämställdhet är en integrerad del av varje samhälle, men hon erkänner att det fortfarande finns mycket arbete kvar att göra.

– Vad jag tar med mig från Umeå är hur en öppen och internationell attityd kan forma en dynamisk och inkluderande stad. Jag hoppas kunna ta med denna attityd tillbaka till Italien och fortsätta arbeta för att forma mer rättvisa städer för alla.

Vågar vara i den svenska naturen

Det personliga mervärdet efter en månad i Umeå innefattar massor av exotiska upplevelser som längdskidåkning på krispig snö, isbelagda sjöar och älvar, ett besök i Abisko, och inte minst närheten och tryggheten av att vara ute i naturen.

– Det finaste ordet jag vet på svenska är allemansrätten, eller kanske borde vi säga "alla kvinnors rätt"? Jag har lärt mig efter att vara här i Umeå att jag vågar vara ensam i naturen utan att vara rädd, och att man inte behöver följa förutbestämda stigar utan kan välja sin egen väg, säger Lily och ler.

Sidan publicerades