Om Unikum

I förskola, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola används lärplattformen Unikum. Syftet är att underlätta för dig att få ökad insyn och delaktighet i ditt barns lärande i förskolan och skolan. I appen Unikum familj kan du anmäla frånvaro, ta del av information och följa ditt barns eller ungdoms kunskapsutveckling. Mer information ges av respektive skola. 

Det finns två sätt för dig som vårdnadshavare att använda Unikum. Vi rekommenderar att du använder appen Unikum Familj. Loggar du in via webbläsaren på dator/läsplatta behöver du gå in i Skola24 för att nå frånvaro.

Vårdnadshavare loggar in i Unikum med sin e-legitimation. Är du god man, fosterförälder eller har du inte möjlighet att använda BankID? Kontakta då skolans administration.

Uppdatera dina kontaktuppgifter

Kontrollera att din mejladress samt telefon- och mobilnummer i Unikum stämmer. Det är viktigt att du har en mejladress inlagd så du får notiser och meddelanden som skolan skickar via Unikum.

Om det saknas uppgifter eller om de är felaktiga behöver du uppdatera dessa via "Ändra dina kontaktuppgifter" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Uppgifterna överförs till Unikum under natten. Om ditt namn eller adress är felaktigt behöver du kontakta Skatteverket.

Appen Unikum familj

Unikum familj är en app för vårdnadshavare. Välj “Andra sätt att logga in” och ”Umeå kommun för vårdnadshavare” vid inloggning. Unikum Familj finns på svenska och engelska. YouTube – Unikum familj

Vill du ladda ner appen? Använd sökorden "Unikum Familj" i Google Play Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (Android) eller App Store Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (iOS)

Unikum via webbläsare på dator/läsplatta/mobil

Unikum på webben finns på svenska och engelska, och du har möjlighet att använda Google översätt. Inloggning sker via www.umea.se/skolportal

Ta del av information

Som vårdnadshavare kan du se om det har skett saker i Unikum som är relevanta för dig:

  • Notiser syns på din startsida i Unikums webbversion.
  • Under natten får du ett mejl med samlade notiser som berör dig förutsatt att du har loggat in i Unikum och accepterat användarvillkoren, lagt in din e-postadress och kryssat för att du vill få notiser via mejl på sidan för dina inställningar. Information som du tagit del av under dagen skickas inte ut som mejl.

Överföring av dokumentation inom Unikum

Inom utbildning i Umeå kommun är det beslutat att barns och elevers dokumentation i Unikum inte överförs med automatik mellan olika skolformer, det vill säga mellan förskola till grundskola och grundskola till gymnasieskola. Du som vårdnadshavare behöver därför inte lämna ditt samtycke gällande överföringar.

Behöver du hjälp med Unikum?

"Support" hittar du mer information om hur du som vh kan få mer hjälp. Din förskola/skola kan självklart också hjälpa dig. Unikum har även en supportportal, se Kom igång – förälder till elev i grundskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Samtycke till registering

Blankett för samtycke till registrering av annan ansvarig vuxen , 227.7 kB, öppnas i nytt fönster. (Skola24 frånvaro och Unikum)

Sidan publicerades