Aktiv fritid

Du och alla andra ska kunna ha en aktiv fritid – här får du tips på aktiviteter att göra utomhus. För vissa utomhusaktiviteter kan vädret påverka tillgängligheten.

Händer på lovet – lovkalendern

I lovkalendern på www.umea.se/handerpalovet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar du många olika aktiviteter som arrangeras under skolornas lov.

Under allmänhetens tider kan du springa på banan i friidrottshallen på Nolia.

Tiderna för allmänheten varierar, se allmänhetens tider

Susa nerför en vattenrutschkana, simma eller varför inte slappna av i relaxen? Kommunens badanläggningar har öppet och arrangerar olika aktiviteter under året.

Umeå kommun har lekplatser i Umeå tätort och i Sävar, Hörnefors, Holmsund och Obbola. Äventyrslekplatser finns i Hedlundadungen, på Tomtebo, Östra Ersboda och Umedalen.

Lekplatser

Äventyrsstigen på Nydala

Äventyrsstigen är en 800 meter lång skogsled som börjar och slutar i anslutning till Kärleksvikens badplats vid Nydalasjön. Längs stigen finns elva utmaningar av varierande karaktär och svårighetsgrad. Stigen är anpassad för barn från 6 år.

Äventyrsstigen

Snöra på dig skridskorna och besök någon av våra ishallar. På både Winpos arena och på Nolia finns tider för allmänhetens åkning.

Det finns särskilda tider för när du kan använda puck och klubba och särskilda tider utan.

Kliv av isen helt när maskiner preparerar isen

När maskiner åker ut på planen är det viktigt att du helt kliver av isen. Annars kan inte föraren preparera isen ordentligt.

Allmänhetens tider

Skridskoåkning

Valla dina klassiska längdskidor eller skateskidor och ta en tur på ett av de preparerade skidspåren.

Läs mer om skidåkning och skidspår

Tänk på att hålla avstånd och visa hänsyn i spåren.

Hela familjen kan roa sig genom att besöka en av många pulkabackar. Bräntberget och i Bräntebacken i Holmsund är lite större pulkabackar där det också finns möjlighet att tända en brasa. Mindre pulkabackar finns bland annat i museibacken, på Mariehemsängarna, vid Hamptjärnsstugan, Ersboda äventyrslek och äventyrslekplatsen på Tomtebo.

Bräntbergsbacken

Bräntbergsbacken ligger i centrala Umeå, på Stadslidens östra sida mot Mariehem. Backen har allmänna åkytor, big jumps, rails och en pulkbacke.

Öppettider och priser finns på UHSK:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Runt om i kommunen finns massor med grillplatser att besöka för en dagsutflykt. Kommunen kör ut ved till flera platser mellan 15 april och 30 september.

Eftersom det är många som vistas utomhus kan veden förstås ta slut, därför kan det vara bra att ta med sig egen för att vara säker. Förbered dig också på att du kan behöva ta hem dina sopor om det inte finns utställda sopkorgar.

Följande platser körs det ut ved till:

  • Hampstjärnstugan
  • Strömbäck/konts naturreservat: Västra Tjuvvarpet, Verksund, Långreven, Hatten, Kont, Finnkroken.
  • Ume älvdal: Bölesholmarna rastplats, Oxstugan, Kyrkhamnsudden, Baggböleören, Klabböle gästbrygga, Notvarpstugan, Kåddisstugan, Norrforsstugan.
  • Sävarån: Svartbergsforsen, Hässängsforsen, Pålböleån.
  • Nydalasjön: Dödmansudden, Dödmansviken, Solgläntan, Kärleksudden, Månskensviken, Kärleksviken, Olle Fiskare, Hällan, Mariestrand.
  • Holmsund/Obbola: SCA-arena, Harpsjön, Omberget, Kasaviken, Sagoslottet, Grodudden/Björkudden, Bräntebacken, Fiskestigen, Ljumviken.

Hitta till våra grillplatser i service- och bokningsguiden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

(Välj Grillplatser under rullisten "Typ av anläggning" och sedan Sök anläggning)

I kommunen har vi flera vackra vandringsleder och naturreservat, till exempel Grössjön runt, Strömbäck–Kont och Tavelsjöleden. Under vinterhalvåret gör kommunen inget underhåll på dessa, däremot gör de många besökarna att lederna trampas upp ändå.

Vandringsleder, Tavelsjöleden

Naturreservat, naturområden och friluftsområden

Sidan publicerades www.umea.se/aktivfritid