Kontaktfamilj

Att vara kontaktfamilj innebär att du och din familj finns där för en annan familj. Ni kanske avlastar genom att barnet/barnen bor hos er ett par dygn i månaden. Första steget för att bli kontaktfamilj är att du fyller i en intresseanmälan. Sedan ringer vi upp dig och berättar mer och svarar på de frågor du har. Du förbinder dig inte till någonting.

Vad innebär det att vara kontaktfamilj?

En kontaktfamilj är en resurs för en familj som av olika skäl behöver avlastning och/eller stöd. Kontaktfamiljen ska fungera som ett kompletterande stöd till barnet. Det finns olika skäl till att kontaktfamiljer behövs. Det kan handla om barn som har särskilda behov eller det kan vara något i föräldrarnas livssituation som gör att fler vuxna behövs. Vem som helst har rätt att ansöka om att få en kontaktfamilj till stöd i en besvärlig situation. Sedan är det socialtjänsten som utreder och beslutar om behovet finns.

Kontaktfamilj är en frivillig insats och kan inte tillsättas mot den enskildes vilja.

Vad förväntas av en kontaktfamilj?

En kontaktfamilj ska ge stöd och avlastning. Det innebär att barnet får komma till kontaktfamiljen till exempel en gång i månaden. Kontaktfamiljen ska erbjuda barnet en trygg miljö och vara ett stöd för föräldern/föräldrarna. Andra viktiga uppgifter är att lyssna och finnas till. Kontaktfamiljen har till uppgift att hjälpa den enskilde och dennes närmaste. Kontaktfamiljen ska ha fysiskt och känslomässigt utrymme att ta emot en annan människa i sin vardag.

Kontaktfamiljen lyssnar, uppmuntrar fritidsaktiviteter och är ett stöd för den berörda familjen. Det viktiga i kontakten är ett ömsesidigt förtroende och att den enskilda familjen känner trygghet i kontakten samt att möta den hjälpsökande familjen och dess livssituation med respekt.

Kontaktfamiljen har tystnadsplikt. Det innebär att den som har eller haft uppdrag inte får berätta om den människa som de är/har varit ett stöd för.

Vem kan bli kontaktfamilj?

Det behövs inga särskilda kvalifikationer, men allmänt kan man säga att kontaktfamiljen bör

  • tycka om och ha tid att vara tillsammans med andra människor
  • vara intresserad av hur andra människor har det
  • ha fysiskt och känslomässigt utrymme att ta emot ett barn i sitt hem
  • att i övrigt ha en trygg och stabil livssituation.

Det är socialtjänsten i kommunen som tillsätter kontaktfamilj. Kontaktfamiljen får ekonomisk ersättning, arvode och omkostnadsersättning av socialtjänsten enligt Sveriges kommuner och landstings rekommendationer. Kontaktfamiljen får under uppdraget stöd från socialsekreterare.

Är du intresserad av att blir kontaktfamilj?

Om du är intresserad av att bli kontaktfamilj, fyll i en intresseanmälan så kontaktar vi dig med mer information.

Marian har haft flera uppdrag som kontaktfamilj och är nu redo för ett nytt uppdrag. Den här gången gäller det en flicka på 10 år och hennes ensamstående pappa och Marian är förväntansfull. Om de tycker om varandra kommer flickan att vara hos Marian var tredje helg.

Under många år var Marian kontaktfamilj till ett syskonpar. Syskonparet är vuxna nu, men de håller fortfarande kontakt och hör av sig och träffas med jämna mellanrum.

– De håller också kontakten med våra barn, vilket är jätteroligt. Att se att våra barn har omtanke om andra och är villiga att dela med sig både av sin familj och av sina saker. Det är fascinerande, men jag tror aldrig jag har hört våra barn säga att du får inte låna, den här är min.

Intresserad av människor

Marian arbetar heltid, men tycker att det fungerar bra i kombination med att vara kontaktfamilj. Hon gillar att möta nya människor och vill gärna ha lite liv och rörelse omkring sig, även på helgerna.

– Man behöver inte passa in i någon speciell mall för att bli kontaktfamilj, utan vi är tillräckliga som vi är för att göra det här. Det räcker långt bara man tycker om och är intresserad av människor.

Mår bra av att hjälpa till

Att göra skillnad för någon känns viktigt för Marian.

– Man mår bra av att hjälpa någon annan och vara till nytta. Samtidigt har jag himla roligt. Barnen ger ju så mycket och lär mig mycket om hur jag är och vad jag gör.

Som kontaktfamilj upplever hon att hon gör en viktig insats både för barnet och för föräldrarna.

– Att få ett barn att knyta an till mig, lita på mig och känna sig trygg i min familj är en härlig känsla. Men det är också viktigt för föräldrarna, som kanske oroar sig, att känna att det finns andra vuxna som hjälper till, stöttar och tycker om deras barn. Den känslan vill nog alla föräldrar ha.

Ser fram emot att möta nästa barn

I bostaden finns ett rum där det nya barnet kan ha lite egna saker och greja som hon vill eller bara vara för sig själv en stund. Marian ser fram emot ett nytt uppdrag och tankarna på vad de ska göra tillsammans har redan börjat ta form.

– Jag ser fram emot att planera mat och aktiviteter inför våra helger, men det behöver inte vara något märkvärdigt. Vi kanske bara äter tacos och går ut en stund i skogen, om hon vill.

Sidan publicerades www.umea.se/kontaktfamilj