Europadag

På Europadagen den 9 maj firar vi freden och sammanhållningen i Europa. Det är årsdagen av den historiska Schumandeklarationen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. I ett tal i Paris 1950 föreslog Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman en ny form av politiskt samarbete i Europa som skulle göra ett nytt krig otänkbart.

Hans vision var att skapa en europeisk organisation som skulle samla och förvalta kol- och stålproduktionen. Ett fördrag om en sådan organisation – Europeiska kol- och stålgemenskapen – undertecknades knappt ett år senare. Robert Schumans förslag betraktas i dag som startskottet för EU.

Var med och fira Europadagen

I maj håller EU-institutionerna i Bryssel, Luxemburg och Strasbourg öppet hus för att fira Europadagen. EU-kontor i Europa och övriga världen anordnar också en mängd aktiviteter för alla åldrar.

Varje år tar tusentals människor chansen att delta i studiebesök, debatter, konserter och andra evenemang i samband med Europadagen.

Sedan covid-19-krisens början ger EU-institutionerna människor i hela världen möjlighet att upptäcka EU på ett säkert sätt. De flesta evenemangen är digitala men när hälsoläget tillåter det kan du även vara med på plats eller delta i hybridevenemang.

Läs mer om Europadagsfirandet 2021 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om Europadagen 2020 Länk till annan webbplats.

Läs mer om Europadagen 2022 , 263.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerades