Tre personer som citeras i nyheten.

Erik Mikael Karlsson, vd Norrlandsoperan; Johanna Hallin, senior projektledare RISE och Anna Olofsson, marknadschef, Umeå kommun.

Europeisk kulturkonferens till Umeå

Onsdag 15 februari gästas Umeå och Norrlandsoperan av EU-konferensen European Creative Industry Summit. Eventet samlar beslutsfattare, möjliggörare och entreprenörer inom de kulturella och kreativa branscherna från alla delar av Europa för att diskutera de tvärdisciplinära kompetenser som kommer krävas för att ställa om till ett hållbart samhälle.

Den årligt återkommande konferensen European Creative Industry Summit har arrangerats sedan 2018 och värdland för konferensen har avgjorts av ordförandeskapet i Europeiska kommissionen. Under 2023 har Sverige rollen som ordförande i EU-kommissionen och Umeå.

– De kompetenser som krävs för att vara framgångsrik inom design, kultur och kreativa branscher, är de som också behövs för omställning. Det stora intresset visar att vår region och Sverige har en roll att spela för både grön och digital transformation som vi behöver i hela Europa, säger Johanna Hallin, RISE.

Det är Sveriges forskningsinstitut, RISE, som står bakom konferensen och den arrangeras i nära samarbete med Umeå kommun och Norrlandsoperan. Under onsdagen kommer konferensdeltagarna att bjudas på smakprov ur Norrlandsoperans vårprogram. Bland annat musik och sång från operaavdelningen samt lyssna in när Norrlandsoperans symfoniorkester övar med det hyllade Umeåbandet Deportees inför kommande konserter.

– Det är väldigt roligt att Umeå uppfattas som den naturliga mötesplatsen för att diskutera kreativitet och kultur på en europeisk nivå. Jag är särskilt stolt över att just Norrlandsoperan får ståvärd för konferensen. Vikten av kultur och kreativitet är av särskild stor vikt i vår del av landet, där det bidrar till att skapa ett hållbart samhälle dit människor vill leva och utvecklasi, säger Erik Mikael Karlsson, vd på Norrlandsoperan.

Det är med kraften i Umeås kulturella och kreativaekosystem, som Umeå kommun deltar i det här forumet tillsammans med samarbetspartners som Norrlandsoperan, eXpression Umeå och Arctic Game Lab.

– Umeå har en lång historia av att investera i design och kreativitet, och vi är många aktörer här med kraft att bidra till den europeiska rörelse som håller på att byggas, säger Anna Olofsson, marknadschef i Umeå kommun.

Förhoppningen är att synliggöra satsningar på kulturella och kreativa branscher från ett europeiskt till ett lokalt perspektiv, och att stärka både Umeå och Sveriges position som en kraft för innovation genom design, kultur och kreativitet.

Sidan publicerades