Bilden visar maskinerna som bygger snöborgen

Här byggs snöborgen på Rådhustorget. Foto: Olov Baudin

Vinterkul för de yngre i Umeå centrum

Under vecka tre står årets snöborg klar på Rådhustorget. Centrumbesökare kan då ta del av en snöborg med tre rutschbanor för stjärtlappsåkning och en labyrint i snö.

Årets snöborg byggs med torn, bröstvärn och labyrint och när den är färdig tar den upp nedre halvan av den centrala ytan på Rådhustorget. Grunden byggs med formar och snöslunga, medan labyrint och finlir sker manuellt.

Snöborgen blir 13 meter bred, 13 meter djup 3,5 meter hög. Den har tre rutschbanor som det går att åka stjärtlapp i. Labyrinten blir 8 meter djup och 13 meter bred och utformas för att kunna fungera som broms om det blir för hög fart i rutschkanorna.

Bilden visar en skiss över hur snöborgen och labyrinten kommer att se ut.

Skiss över hur snöborgen och labyrinten kommer att se ut.

Inte helt enkelt att bygga

Arbetet med att bygga en snöborg och en labyrint i centrala Umeå är i full gång. Under vecka tre ska den vara klar.

- Det krävs pusslande och samordning för att ställa en sådan stor sak på Rådhustorget utan att hindra torghandel och andra evenemang. Särskilt i år, med Umeås 400-årsjubileum och rally-VM som är på ingång, säger Magnus Lingegård, landskapsarkitekt på Umeå kommun.

står kvar så länge vädret tillåter

Markvärmen på torget är avstängd och om vädret tillåter ska borgen och labyrinten stå fram till våren. Under den tiden samsas ytorna med bland annat Umeå 400, cirkusartister och Rally Sweden.

- Det känns fint att vi lyckats få till detta i samband med alla de evenemang som stundar. Det är välkommet med den här typen av aktiviteter nu under jubileumsåret och de allra bästa vinterveckorna, säger Magnus Lingegård.

Nästa steg blir vinterkul för de lite äldre

När borgen färdigställts övergår Gator och parker, Umeå kommun, med att planera för en repris av snowboard- och pulkaåkning i Broparken.

Sidan publicerades