
Höstljus är tillbaka, och det med ett passande tema efter pandemin: "Återseende".
Populära ljusfestivalen Höstljus är tillbaka
För andra året i rad är Höstljus tillbaka i Umeå. Mellan 29 oktober och 21 november kommer Umeå centrum lysas upp med 19 ljusinstallationer skapade av lokala samhällsaktörer, kreatörer och konstnärer.
Efter förra årets återupptag av den så populära ljusfestivalen Höstljus är novembermörkrets största motståndare åter tillbaka i Umeå. Arrangörerna, Visit Umeå och Umeå kommun, har i år samverkat med lokala aktörer, kreatörer och konstnärer under temat: Återseende. Under drygt tre veckor i november kommer parker, fasader, gator och andra platser belysas med 19 ljusinstallationer och ljuskonstverk.
– Efter förra årets succé känns det jätteroligt att få fortsätta med Höstljus även i år, säger Magnus Lingegård, landskapsarkitekt på Umeå kommun och projektledare för Höstljus.
Interaktiva ljusinstallationer
Årets Höstljus består av flera olika ljusupplevelser med installationer och konstverk i olika stil och karaktär. Ljusfestivalen består av ljussatta stadsmiljöer, projektioner på husväggar, interaktiva ljusinstallationer och samtidsspeglande ljuskonstverk. Ljuspromenaden börjar vid Gamla bron, går vidare genom Broparken, förbi Strandgatan bort mot Rådhustorget, upp efter Rådhusesplanaden, vidare efter Kungsgatan hela vägen bort till Curiosum och Konstnärligt campus. Hela slingan med de 19 installationerna skapar en cirka 60 minuter lång promenad genom Umeå centrum.
Levande och attraktiv stadskärna
– Vi är spända och peppade på att se hur årets upplaga av Höstljus tas emot av Umeåborna, säger Elin Jonsson, centrumledare på Visit Umeå. Den här typen av arrangemang tror vi kan skapa ökad aktivitet och rörelse i centrum vilket vidare kan bidra till en mer levande och attraktiv stadskärna, fortsätter hon.
Kommunens Höstljus-festival startade 2005 och anordnades därefter varje år fram till 2013. När det uppskattade evenemanget återupptogs förra året var förhoppningen att ljuset åter igen skulle ge stämningshöjande effekt på stadskärnan och ytterligare skapa en besöksanledning till centrum.
Medarrangörer för Höstljus är också Upab och Umeå Energi som båda skapar varsin installation under Höstljus 2021.
Karta och mer information
En karta med platser och utförligare beskrivning av installationerna finns på Visit Umeås webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Årets ljusinstallationer
1. Bifrost
I Umeå centrum har kvarteren namn ur nordiska mytologin men ett namn används inte – regnbågsbron Bifrost som gudarna färdades på mellan världar. I Umeå finns en gammal bågbro – nu får den bli vår regnbågsbro. Vilken sida av älven bor gudarna på?
2. Väx väx
Stadsodlarna i Broparken har avslutat säsongen men i deras växthus pulserar det fortfarande av liv. Eller är det en fyr som visar skeppen på älven var lastningen av tjära ska ske?
3. Tillsammans igen
Umeå Energis färger är gult och grönt för innovation och framdrift mot ett grönt samhälle. Nu vill de lyfta de färgerna när vårt samhälle som ett par år speglats av röd stopplykta försiktigt öppnar upp med signalerna gult/grönt – vi får äntligen komma tillsammans igen.
4. Blå vägen/Blå vågen
Ett naturligt ljusspektrums kallaste färger är blåa nyanser. Aha! Är det därför som vatten är blått? Kanske, och kallast är vattnet längs Blå vägen. Motbevisa gärna genom att ta ett dopp.
5. Vågrätt lodrätt
Dina färger var blå.. Nej det är inte melodikrysset och inte är det översvämning men Tullkammaren vid Skeppsbron har väl aldrig haft så bra kontakt med älven.
6. Ljusbubblor
Fontänen är tom men nu bubblar det av ljus i parken istället, som stora svampar ur marken.
7. Vita varors ljus – Simon Gran Danielsson
Med ljuset från vitvaror i vår hemmamiljö, tänker Simon ofta på de dumpade vitvaror och möbler som ses från motorvägen och i stadsrummet. En tvättmaskin eller någon trasig grej, från något som varit ens hem. Med det som utgångspunkt har Vita Varors ljus tagit form och bildat en skräphög - som på dagtid är just en hög med skräp men som på kvällstid kommer till liv och återuppväcker ljuset i det till synes övergivna vitvarorna. Vita varors ljus väcker tankar om konsumtion och funktion.
8. Legal älg – igen!
Vad är det som gnistrar och glimmar och som av tusen stjärnor? Är det en alien som landat via Rådhusesplanadens stjärnhimmel? Nej, det är en älg-igen på besök från Luleå kommun.
10. Meta-Metoo
Metoo satte 2018 strålkastarljuset på en av vårt samhälles mörka sidor. Det vill vi belysa igen med ljus på Camilla Akrakas Metoo-monument "Listen".
11. Fontänskulptur
Formgivaren och illustratören och tillika Umeåsonen Stig Lindbergs gjorde inte bara serviser som "Berså" och barnböckerna om Krakel Spektakel. Han gjorde även detta konstverk "Fontänskulptur" från 1976 som nu fått nytt ljus. Belysningen blir permanent.
12. Anima – Helena Wikström
Ett hundratal teckningar gjorda med kol och bläck ligger till grund för animationen Anima. Bläckfiskar har länge stått som symboler för makt och farligheter till havs. Helena har tänkt på en andning, en koreografi och en längtan efter att resa utan att komma fram.
13. Stjärnhimmel
I staden kan det vara svårt att se stjärnorna. Till och med Vintergatan bleknar i stadens ljus. I år får vår egen Rådhusesplanad råda bot på det. Stjärnorna har aldrig varit så nära.
14. Space blobs
Physarum polycephalum är en intelligent encellig slime-organism som skickats till International Space Station ISS. Dessa ljuskonstverk har visserligen varit på långresa till Umeå-trädgården i Xi'an Horticultural Expo 2011 men har aldrig varit nära någon stjärnhimmel förrän nu. Till vardags står de i Hedlundadungen.
15. Upab Parkeringsljus
Nanna har varit mångas favoritparkering sedan den byggdes 1986. Nu kompletterar vi ljuset från alla gästande bilar med nytt ljus på fasaden - parkeringshusljus
16. Lönnlyst
Kungsgatan mellan västra och östra Kyrkogatorna har länge saknats i Umeås vinterbelysning. Detta är ett test att se hur en förlängning av Kungsgatan skulle kunna te sig. Bollarna är lånade från Rådhustorgets julgran.
16. Barnens träd
Månljus, visst är det drömskt, romantiskt och spännande med sina vackra skuggor och blå färgtoner? Månen kan också vara sällskap och tröst för någon som är ledsen. I september 2021 invigdes denna hästkastanj som symbolen Barnens träd av Rädda barnen Umeå.
17. FramtidernasLjus – RISE
En installation där ljuset integrerat med rörelsesensorer så att du som Umeåbo kan interagera med huset. Ljuset i många olika färger representerar den tekniska utvecklingen och den gemensamma rörelse som behövs för att vi ska kunna bygga ett mer hållbart samhälle tillsammans.
18. Kliv in i natten – Tyréns
Upplev nattens fantastiska värld utan ljusföroreningar, en promenad i månljuset där du kan skåda stjärnhimlen och vår galax vintergatan. Kanske upptäcker du ugglan som vågat sig fram i mörkret.
19. Curiosum
Har du sett den upplysta kupolen vid Curiosum på Konstnärligt campus? Med sina geometriska former och vinklar, och fasadens skriftande ljus och färgspel lockar Curiosum till byfikenhet. Vad händer där inne?