Bilden visar busshållplatsen Station of Being vid kvällstid när det är mörkt ute.

Busshållplatsen Station of Being vid Umeå universitet är utformad för att erbjuda en välkomnande och avstressande miljö som uppmuntrar till att oftare använda kollektivtrafik

Innovativ busshållplats vinner pris

Den experimentella busshållplatsen Station of Being, nära Umeå universitet, är en av 2021 Smart 50 Awards vinnare.

Station of Being, också känd som Universum, hållplatsens namn i Umeås lokaltrafik, är en av vinnarna i 2021 Smart Awards som hålls som en del på Smart Cities Connect Conference & Expo i Washington, DC, 20 oktober.

Internationellt uppmärksammat projekt

Busshållplatsen, som var en del av EU-projektet Ruggedised, har designats av den nederländske designern Rombout Frieling i samarbete med forskningsinstitutet RISE, Umeå. Projektet har tidigare visats i flera internationella sammanhang, till exempel Dutch Design Week 2019, och har nominerats till prestigefyllda internationella utmärkelser inom design, till exempel Beazley Designs of the Year 2020, som delas ut av London Design Museum.

Designad för att främja hållbarhet

Busshållplatsen är utformad för att framkalla ett ansvarsfullt och hållbart beteende hos resenärer. Den är tänkt att uppnå det genom att vara ett trevligt utrymme att vara i med minimal energianvändning, uppmuntra människor att "vara i sin kropp", ta bort nödvändigheten att uppmärksamma bussen och möjliggöra ett mer avkopplat väntande och tillhandahålla en miljö som ger människor en ursäkt att "vara" utan att behöva fly till nätet via sina mobiler.

Sidan publicerades