Bild på två damspelare i basket under match

SM-veckan har ett proppfyllt program för dig som gillar idrott

Fem tips på sommaraktiviteter i Umeå

Actionfyllda SM-veckan, vandring efter natursköna Tavelsjöleden eller tankeväckande utställningar vid Umeås prisade museum. Umeåsommaren har något för alla smaker.

1. Idrottsfesten

Den 27 juni – 2 juli står idrottstaden Umeå värdstad för SM-veckan sommar, en av årets största idrottshändelser i Sverige. På arenor i och runtom centrala Umeå kommer några av landets mest talangfulla idrottare göra upp i över ett tjugotal idrotter. Hela veckan direktsänds i SVT.

Kvinna som vandrar Tavelsjöleden

Vandring längs med Tavelsjöleden. Foto: Visit Umeå

2. Mer naturskön vandring

Tavelsjöleden får en ny dragning från Umeå centrum. Det blir österut längs med Umeälven och upp till Bergsboda. Efter det knyts den Tavelsjöleden ihop med Grössjöns naturreservat där lederna delvis kommer dras om och rustas upp.

3. #METOO och Kockor

Kvinnohistoriskt museum delar berättelser från #Metoo – de som agerade, reagerade, förändrade arbetsplatser, samlade berättelser, påverkade politiken och gick ut på gator och torg. Under sommaren kan du också lära dig om Kockor – de 6000 unga kvinnor som arbetade i skogen under 1940-talet.

4. Träffa nya lurviga vänner

Ta en utflykt till Husky House, ett nytt besöksmål för barnfamiljer som ligger i Granö utanför Vindeln. Du bjuds in till ett äventyr i draghundens fotspår med guidade turer och möten med ett 40-tal huskiehundar och deras valpar.

Bilder på vindskydden

På Flottarstigen möts arkitektur och natur. Foto: Amanda Sveed / Visit Umeå

5. Arkitektur möter natur

Nu står nya unika vindskydd klara på tre platser längs med vandringsleden Flottarstigen i Robertsfors kommun i Umeåregionen. De har skapats av arkitekturstudenter från Arkitekthögskolan i Umeå som en del av arkitekturfestivalen Arknat.

Sidan publicerades