Rosornas kyrka i Hörnefors

Hörnefors församling hjälper riskgrupper i coronatider

Tillsammans Umeå hjälper personer som tillhör riskgrupper för coronaviruset med allt från inköp av livsmedel till samtalsstöd och promenadsällskap. Initiativet är en samverkan mellan Frivilligcentralen Umeå, Röda Korset Umeåkretsen och Svenska kyrkan med hela kommunen som upptagningsområde.
- Det lilla samhällets fördelar blir tydliga i tider som dessa, där man är mindre anonym och på ett annat sätt kan ha kännedom om vägar till att få eller erbjuda hjälp, säger Ingela Eriksson från Hörnefors församling.

I samband med coronavirusets utbrott i våras gick Folkhälsomyndigheten ut med rekommendationen att alla över 70 år och andra riskgrupper ska undvika att handla själva på grund av smittorisken. Som ett svar på detta startades Tillsammans Umeå, ett samarbete mellan Frivilligcentralen Umeå, Röda Korset Umeåkretsen och Svenska kyrkan som tillsammans hjälper riskgrupper med inköp av mat, apoteksvaror, samtalsstöd och promenadsällskap. Samtliga parter använder sig av ett och samma telefonnummer som vem som helst i kommunen kan ringa, oberoende hemort.

– Vi i Hörnefors har anslutit oss till det gemensamma telefonnumret, så när någon härifrån ringer dit så slussas dom vidare till mig, berättar Ingela Eriksson, diakoniassistent i Hörnefors församling som samordnar Tillsammans Umeå-uppdragen i Hörnefors.

Hjälper till med vardagsbestyren

Ingela berättar att det framför allt är äldre personer som ännu inte sökt eller beviljats hemtjänst som hör av sig för att få hjälp. Många av dessa är ensamma och saknar anhöriga som kan hjälpa till med inköp och vardagsbestyr.

– De två största behoven som man vill ha hjälp med är livsmedelsinköp och att hämta ut apoteksvaror. Ibland har det också kommit några mer ovanliga uppdrag, till exempel att hjälpa till med veterinärbesök. Det är ju så, att allt som dyker upp i vardagen gör det även det nu, förklarar Ingela.

Stort engagemang bland boende

I Hörnefors har engagemanget att hjälpa till varit stort och utöver Tillsammans Umeås arbete har en rad liknande initiativ löpt på parallellt via privatpersoner och Facebook-grupper.

– Där har folk kunnat flagga för att dom kan hjälpa till, exempelvis personer som blivit permitterade och därför har tid om dagarna, berättar Ingela.

Hörnefors församling har försökt sprida ordet om Tillsammans Umeå-initiativet genom att affischera på butiker och ställen där folk rör sig, samt via Facebook. I församlingens egna lokaler har det funnits rullande info på digitala anslagstavlor. Mängden uppdrag har varierat och vissa veckor har det varit mycket och andra veckor ingenting alls.

– Det är svårt att veta vad variationerna i uppdrag beror på. I början av pandemin var uppdragen betydligt fler, så vi tror att efter ett tag har personer i riskgrupper hittat andra vägar till hjälp, och i vissa fall kanske de har börjat handla själva? funderar Ingela.

Oavsett så finns en stor tacksamhet till de som erbjudit och fortsätter att erbjuda sin hjälp till de som befinner sig i riskgrupper. Likaså har bygdens livsmedelsbutiker hjälpt till stort genom att erbjuda såväl utkörning som särskilda öppettider.

En viktig samtalskontakt

Förutom inköp av mat och apoteksvaror så erbjuder församlingen samtalsstöd, något som är en viktig insats för de många personer som numera känner sig mer ensamma än vanligt.

– Vi har även försökt att förmedla kontakt mellan människor, så att personer som känner sig ensamma kan ringa varandra och prata en stund varje dag. Även om anställda vid församlingen samt volontärer vill hjälpa alla så räcker ju tiden inte alltid till, förklarar Ingela.

Ingela berättar även om hur en, för personalstyrkan inom Hörnefors församling, till synes negativ konsekvens av rådande restriktioner kunde vändas till något positivt.

– Vi hade en kollega som på grund av coronaviruset blev fast i Los Angeles och då kunde hon utgöra ett samtalsstöd även sena kvällar, eftersom tidsskillnaden ju är så pass stor mellan USA och Sverige. Så på det sättet var det ju lyckat, det finns inget ont som inte har något gott med sig, skrattar Ingela.

Det lilla samhällets fördelar

Många verksamheter i Hörnefors har försökt att ställa om och erbjuda aktiviteter för de äldre som vill mötas på ett corona-säkert sätt. Församlingen har exempelvis arrangerat grill-luncher utanför församlingsgården i Hörnefors. En ny och centralt belägen grillplats har ställts iordning vid församlingsexpeditionen. Grillplatsen har finansierats av Niclasfonden och är tillgänglig för alla boende och besökare. Solgårdens vård- och omsorgsboende har under sommaren arrangerat musikunderhållning som de boende kunnat njuta av från sina uteplatser och Astridgården har erbjudit aktiviteter utomhus. Pensionärsföreningarna har ordnat utomhusaktiviteter som grillning och boulespel samt engagerat sig i att ringa runt till medlemmar som lever ensamma och som riskerar isolering.

– Det lilla samhällets fördelar blir tydliga i tider som dessa, där man är mindre anonym och på ett annat sätt kan ha kännedom om vägar till att få eller erbjuda hjälp, konstaterar Ingela.

Mer information

Tillsammans Umeå

Tillsammans Umeå hjälper personer som tillhör riskgrupper för coronaviruset med att handla mat samt utgöra en social kontakt.

Initiativet är en samverkan mellan Frivilligcentralen Umeå, Röda Korset Umeåkretsen och Svenska kyrkan.

  • Du som behöver stöd, ring 090-16 64 72
    (telefontid måndag–fredag, klockan 10.00–12.00).
  • Du kan också mejla till tillsammans@umeakretsen.se.

Läs mer om initiativet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sidan publicerades