Brygga på Norrbyskär.

Inga tunga transporter på Norrbyskärsfärjan

Norrbyskärsfärjan går enligt tidtabell även i sommar, men utan tunga transporter. En utredning visar att kajerna vid Norrbyn och Norrbyskär behöver renoveras. Tung trafik begränsans till och från ön mellan 1 maj och 30 september. Räddningstjänst och ambulanser är undantagna.

– För akuta fall då en tung transport behövs finns möjligheten att ansöka om dispens. Norrbyskärs samfällighet kan ge dispens för tillfällig transport, säger Anna Häggblad, ordförande för Norrbyskärs samfällighet.

Vidare tillåts nyttotransporter som hantverkare, musiker med mera samt släpvagnar att använda Norrbyskärsfärjan för resor.

Marken återställs efter sågverksepoken

Det går bra att besöka Norrbyskär även om vissa arbetsområden på ön kommer att vara avspärrade på grund av saneringsprojektet som leds av Umeå kommun och genomförs av entreprenören NCC. Ingen sanering pågår under sommaren.

– Sågverksepoken har satt sina spår, men nu återställer vi marken och gör den säker för alla, säger Jonas Fagerman, miljöingenjör, Umeå kommun.

– Vi i Norrbyskärs samfällighet, som har ansvar för kajerna, vädjar till besökare att vara hänsynsfulla och visa förståelse för de begränsningar som införs under sommaren 2023, säger Anna Häggblad.

Kontakt

Anna Häggblad
ordförande, Norrbyskärs samfällighet
070-298 40 90
annahaggblad2@gmail.com

Jonas Fagerman
miljöingenjör
Umeå kommun
090-16 14 32
jonas.fagerman@umea.se

Fredrik Lönneborg
näringslivsutvecklare
Umeå kommun
090-16 37 50
fredrik.lonneborg.2@umea.se

Sidan publicerades